Yess: Koken op alle temperaturen

 

Koken vond ik altijd al leuk, maar sinds corona in m’n leven is gekomen ben ik er nog meer tijd aan kwijt. Omdat ik dat zelf wil, hoor.

 

 

 

Tsja, als je te maken hebt met een avondklok én geen horeca, dan moet je zelf maar de culinaire slingers ophangen, toch? En dus ben ik druk aan het slowcooken, ligt m’n vriezer vol met bananenbrood en probeer ik elke avond een feestmaal op tafel te zetten.

Daar komt bij dat ik ook gelijk voor een nieuwe inventaris heb gezorgd; nieuwe pannen én een nieuwe inductiekookplaat. En nieuwe olie om in te bakken. Nu ben ik groot fan van de olijfolie die ik heb meegenomen uit Griekenland (van kalamata olijven), maar die is niet ideaal om mee te koken. Sinds een weekje heb ik een nieuwe favoriet en geloof me: als je hier eenmaal mee begint met koken, wil je niet meer anders.

Met avocado-olie. WHUT? Ja, dat werkt dus hartstikke goed. Ik gebruikte de Healthy Oil van Soilmates, gemaakt van ugly avocado’s. Nu vind ik avocado’s over het algemeen al geen knapperds, maar zelfs daar zit inderdaad een onderscheid in. Twintig procent (!) van de gehele avocadoteelt wordt namelijk weggegooid omdat de avocado’s niet aan de eisen voldoen van de supermarkten. Superzonde, want met de smaak is helemaal niets mis.

 

 

Oplossing: maak er olie van. Deze olie heeft dus alle gezonde voordelen van avocado, en nog een ander groot voordeel: je kan ermee koken tot op 270 graden. Oftewel, hij kan gigantisch heet worden en geen enkele andere olie kan dat aan. En denk je nu dat een olie heus niet zoveel verschil kan maken in het koken? Echt, probeer deze maar en je praat wel anders.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer