Yarden in de problemen

 

En daardoor misschien ook wel jouw uitvaart

 

Een gemiddelde uitvaart kost in deze tijd al snel zevenduizend euro. Dat is veel geld, vandaar de uitvaartverzekering. Nogal wat mensen maken daar gebruik van – alleen al Yarden heeft maar liefst één miljoen polishouders. Geen goed nieuws als jij er daar één van bent, want Yarden gaat door zwaar weer. De financiële positie van de maatschappij is zelfs zo erg verzwakt dat de uitkeringen in gevaar komen. Vorige maand schreef het FD er al over, maar donderdag bleken de kapitaalbuffers nog veel lager dan gedacht.

 

Natuurlijk belooft het bedrijf er alles aan te doen om die buffers te versterken én zegt het genoeg geld in kas te hebben om uitvaarten te betalen – en natuurlijk geloven we dat graag. Maar als je een zogenaamde naturapolis hebt, geldt meer dan ooit ‘eerst zien, dan geloven’. Bij die polissen wordt geen bepaald bedrag uitgekeerd om de uitvaart te regelen, maar wordt een volledig uitvaartpakket vergoed: van rouwkaart en kist tot dienst en koffie met cake. De kosten van zo’n all-in pakket zijn de afgelopen tientallen jaren hard omhooggegaan, waardoor er nu dieper in de buidel moet worden getast om zo’n uitvaart te kunnen betalen. Omdat de verzekeraar er niet in slaagde om die kostenstijging goed te maken, werd uiteindelijk besloten de polisvoorwaarden maar te veranderen. Waar het op neerkomt? De helft van wat een gemiddelde uitvaart kost, wordt nu nog maar vergoed, te weten 3733 euro. Helaas moet ermee worden gerekend dat die polissen nog verder worden versoberd. Dat uiteindelijk de tering nog meer naar de nering moet worden gezet dus. En dat laatste dus vooral door de polishouders.

 

Wat die kunnen doen? Niet veel. Sparen voor later wellicht. Zodat je nabestaanden niet ook nog eens worden opgezadeld met kostenposten die niet op te hoesten zijn. Want betaalde premie, regels zijn nu eenmaal regels, wordt natuurlijk niet geretourneerd – dat geld ben je kwijt. En switchen van verzekeringsmaatschappij? Dat betekent dat je opnieuw moet gaan opbouwen. Gemiddeld moet er maar liefst een jaar of dertig braaf premie worden betaald voordat je genoeg ‘tegoed’ hebt opgebouwd om verzekerd te zijn van de ‘unieke uitvaart’ die Yarden propagandeert. Mocht je nog géén uitvaartverkering hebben en die wel overwegen: Yarden misschien maar beter even mijden en zoeken naar een beter alternatief. Of gewoon weer terug naar hoe het was: geld oppotten in een oude sok of onder het matras. Dan weet je in ieder geval wat je hebt.

 

Klachten over Yarden kun je kwijt op Klachtenkompas.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans