Een betere wereld begint bij jezelf en vandaag bij de Woensdag Windag met deze fantastische prijs.

 

 

 

 

Met dit idiote weer in de wereld is het maar weer duidelijk dat er toch echt iets aan het milieu moet gebeuren. En een betere wereld begint nog altijd bij jezelf. Dus groen moet je doen.

Dat het zomer is, sterker nog, dat hij alweer bijna voorbij is, zou je bijna niet zeggen. Wát een regen. Dat is in lijn met wat we al een tijdje zien: de periodes van extreme regen en droogte. Er valt niet meer neerslag, maar het valt in relatief steeds kortere periodes. Dit zorgt voor problemen in veel steden, in de landbouw en in de natuur.

Hoe kunnen we ons hier tegen weren? Natuurmonumenten stelt dat dat klein en dichtbij huis begint: in de tuin! Samen met hun boswachters stelden ze een Klimaatpakket samen met 10 handige tips over het toekomst-klaar maken van onze tuinen. Bart Zwiers, boswachter van natuurgebied De Onlanden: “Door in perioden van veel regen het water op te vangen en vast te houden, in plaats van het zo snel mogelijk af te voeren, kunnen we de tuin als een soort spons laten fungeren.” Gezonde natuurgebieden kunnen ook als een soort spons regenwater vasthouden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het natte natuurgebied De Onlanden vlakbij Groningen met behulp van zachte en slingerende oevers, meer ondiepe- en overloopgebieden. “Maar niet alleen gezonde natuurgebieden, ook gezonde, toekomstbestendige tuinen kunnen helpen om onze voeten droog te houden,” aldus boswachter Bart.  Dit klimaatpakket met tuintips is vanaf voor iedereen gratis aan te vragen via Natuurmonumenten.nl/gratisklimaatpakket.

 

En nu handen uit de mouwen dus! Een tuin wordt klimaatproof door eerst wat tuintegels te verwijderen. Met een regenton leg je een reserve aan voor drogere periodes, zoals de boswachter dat doet met sloten, vennen en poelen in de natuurgebieden. Met vrolijke zomerbloeiers trek je bijen, vlinders en andere insectensoorten en versterk je de biodiversiteit. Natuurmonumenten roept iedereen op om de tuin, hoe klein of groot ook, klaar te maken voor de toekomst met het klimaatpakket!

 

 

Dat wordt echt easy de peasy met de tuinpakketten van Sprinklr.  Zij laten hun plantjes rustig bij de kwekerij opgroeien en als ze er klaar voor zijn worden ze met de postbezorger vers bij je thuisbezorgd. Stevig ingepakt en met de juiste verzorgingstips zodat jij er nog heel lang van kunt genieten en je meteen een duit in het zakje doet voor een beter klimaat. Mooier kan het toch niet?

 

 

Want hoe minder zwarte aarde je in de tuin kunt zien, hoe beter het is. Dan wordt er meer vocht vastgehouden en droogt de aarde niet uit. Bovendien zijn de bijen ook blij met jouw groene tuin vol vrolijke bloeiers. Dus wil jij ook een klimaatproof tuin? Dan tegels eruit en planten erin.

 

 

Daar ga ik je een handje mee helpen want ik mag 4 biologische tuinpakketten ter waarde van €100,- weggeven waarmee jij direct aan de slag kunt want je krijgt er ook een beplantingsplan bij zodat je weet wat je waar in de grond moet zetten en hoe je het moet verzorgen. De planten zijn biologisch geteeld, bijna allemaal zonder extra warmte, in half-open kassen en in het open veld. Dat betekent dat ze gewoon meedoen met de Nederlandse natuur. Ze zijn super sterk dankzij hun fantastische wortels en die wortels gaan ervoor zorgen dat ze in jouw tuin uitgroeien tot prachtige, gezonde en kleurige joekels.

 

 

Sprinklr

 

 

Nou ik zou het wel weten als ik jou was. Hup, meteen een mailtje naar winnen@franska.nl. En let er op dat je je naam en adresgegevens achterlaat, anders kan ik het pakket niet naar je opsturen en dat zou natuurlijk jammer zijn.

 

Deze winactie is inmiddels gesloten

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit