Deze Woensdag Windag wil het nog niet zo wil vlotten met de lente en dus blijf ik lekker binnen. Dat is met deze prijs geen straf.
Mijn woonplaats Haarlem is wereldberoemd om het Tylers Museum, om Frans Hals en om een paar buitengewoon moedige vrouwen: Kenau Simonsdochter Hasselaer, Hannie Schaft en Corrie Ten Boom. Ik woon hier al heel lang en had nooit zo in de gaten waarom er ieder jaar zoveel Amerikanen de weg naar de Barteljorisstraat vroegen. Tot ik erachter kwam dat daar op het hoekje boven juwelier Ten Boom tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats voor Joodse onderduikers zat. Talloze mensen vonden er voor korte of lange tijd een veilige plek om zo uit handen van de nazi’s te blijven. De piepjonge verzetsstrijder Corrie ten Boom bood samen met haar familie onderdak en moest dat bijna zelf met de dood bekopen. Haar inspirerende levensverhaal is nu te lezen in het boek De dochter van de horlogemaker.
‘Corrie ten Boom groeit op in een eenvoudig gezin in Haarlem, een familie van horlogemakers. Bij het honderdjarig bestaan van het familiebedrijf wordt Corrie officieel de eerste vrouwelijke horlogemaker ooit. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Nederland bezet door de nazi’s. Wanneer steeds meer Joodse kennissen verdwijnen, laten de Ten Booms in 1943 in hun huis, een pandje in het historische stadscentrum, een speciale ruimte ontwerpen om mensen te laten onderduiken. Acht maanden lang weten ze een groot aantal van hen te redden, tot het gezin Ten Boom wordt verraden en opgepakt. Corrie en haar zus worden gedeporteerd naar concentratiekamp Ravensbrück. Als door een wonder overleeft Corrie het kamp, maar de meeste gezinsleden overleven de oorlog niet. Hoewel Corrie getuige is geweest van onmenselijke wreedheden voelt ze geen wrok. Na de oorlog reist ze vrijwillig naar Duitsland om daar te spreken in kerken over wat haar is overkomen. Ruim dertig jaar lang, tot haar dood in 1983, verspreidt ze in ruim zestig landen haar boodschap van liefde, hoop en vergeving en wordt zo een bron van inspiratie voor velen.’
Een prachtig boek over moed, geloof en hoop, geschreven door de Amerikaanse Larry Loftis en buitengewoon goed vertaald door mijn studievriendinnetje Irene Goes.
Wil je een exemplaar winnen? Laat me dan in een reactie onder dit Facebookbericht weten waarom je deze fijne prijs wil winnen.
Je kunt me niet meer mailen om mee te dingen naar de Woensdag Windagprijs, alleen lezers die onder dit bericht op Facebook reageren maken kans. Houd de komende tijd dus je inbox van Facebook in de gaten, want het zou zomaar kunnen dat ik je via een chatbericht laat weten dat jij een van de winnaars bent. Dus zorg ervoor dat je berichtenfunctie is ingeschakeld! Reageer je niet binnen een week dan maak ik iemand anders blij met deze prijs.