Wist je niet! Toch?

Kerstbomen komen oorspronkelijk uit Duitsland en de naam Santa Claus komt van … Juist, het Nederlandse Sinterklaas. Maar nu kerstfeitjes die je écht niet kende.

 

 

Gevaarlijk feest!
Denk je dat fonduen met kerst gevaarlijk is? Nou, de kerstboom versieren of de lichtsnoer aan het balkon vastmaken, dát is pas gevaarlijk. Uit Nederland zijn er geen cijfers bekend, maar in Amerika gaan er serieus gemiddeld 15.000 mensen per jaar naar de Eerste Hulp in het ziekenhuis omdat ze kerstversiering aan het ophangen waren!

 

Grootste kerstcadeau ooit
Wat denk je, hoe groot zou het allergrootste kerstcadeau ever zijn? Misschien weet je het als ik vertel dat het in 1886 werd gegeven door Frankrijk aan de Verenigde Staten. Gaat er een kerstbelletje rinkelen? Nou, het is het Vrijheidsbeeld. 225 ton zwaar, 46 meter hoog. Ik weet alleen niet zeker of er een strik omheen zat.

 

Afgelopen jaar werden er in Nederland 2,5 miljoen kerstbomen verkocht

 

Boel postzegels
Als je een brief stuurt naar de Kerstman op de Noordpool, krijg je écht antwoord. In het dorpje North Pole in Alaska, namelijk, komen jaarlijks honderdduizenden brieven (van kinderen) binnen, die vrijwilligers uit het dorpje beantwoorden. Volgend jaar eens testen of ze die brieven ook naar Nederland terugsturen …

 

1 op de 4 Nederlanders voelt zich tijdens de feestdagen eenzaam

 

Kerstliefhebbers gelukkiger?
Volgens Ruut Veenhoven, een gepensioneerd hoogleraar gespecialiseerd in menselijk geluk, is het waarschijnlijk dat mensen die van Kerstmis houden, gelukkiger zijn dan mensen die dit niet doen. Hoe dat komt? ‘Kerstliefhebbers hebben waarschijnlijk betere relaties met familie en vrienden. En we weten dat mensen die goede sociale relaties hebben over het algemeen gelukkiger zijn.’ Maar of de kerstliefhebbers écht gelukkiger zijn, dat is niet bewezen.

 

Snelheidsduivel
De kerstman moet wel heel hard met zijn slee rijden om alle kinderen een cadeautje te bezorgen! En natuurlijk is er iemand die dat ook heeft uitgerekend: 10 miljoen kilometer per uur om tijdens kerst alle kinderen over alle tijdzones te bereiken. Daar waait je baard toch bíjna van af?

 

33% van de Nederlanders (wil wel, maar) doet niets doen om de eenzaamheid van anderen tijdens kerst te verminderen

 

Onwaarschijnlijk
Het is al ruim een eeuw geleden, toch denk ik hier elk jaar opnieuw aan. In 1914, zo’n vijf maanden na het begin van de Eerste Wereldoorlog, lagen er in het loopgravenveld twee soldatenlegers tegenover elkaar: de Britten en de Duitsers. Daar tussenin: niemandsland. Het was extreem koud. En het was kerst. Wat de soldaten toen deden? Vanuit de loopgraven zongen ze kerstliedjes. Naar elkaar. Onvoorstelbaar, toch? In je kouwe kloffie, met je wapen naast je en je helm op, terwijl je een paar uur geleden nog schoten op hen afvuurde, kerstliedjes voor de vijand zingen?! Maar het werd nog gekker: de soldaten kwamen hun loopgraven uit om elkaar de hand te schudden (‘vrede op aarde’ te wensen?) en samen kerst te vieren.

 
Er werden zelfs cadeautjes aan elkaar gegeven, zoals sigaretten. 
Hun meerderen vonden dat geen goed idee, trouwens. In 1915 mocht dit daarom niet meer. Als zij op bezoek kwamen, deden de soldaten net alsof ze op hun vijand schoten, maar in werkelijkheid knalden ze de kogels tijdens kerst de lucht in. Later werden deze kerstbestanden bestempeld als hoogverraad (met executie als gevolg). In 1916 en 1917 waren er dus geen kerstbestanden meer.

 

Ruzie?
25 procent van de Nederlanders viert geen kerst viert met familie (terwijl meer dan 50 procent van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meerdere familieleden) …

 

Rood
Weet jij waarom de kerstman rood-witte kleren draagt? (Nee, dit is geen flauw raadsel.) Omdat Coca Cola dat in 1931 zo heeft bedacht! Voor een reclamecampagne. Hiervóór droeg de kerstman nog een blauw, wit of groen pakje …

 

25% van de Nederlanders gaat met de kerst naar de kerk

 

Vieste menu
Soms ben ik blij dat ik niet in Slowakije woon. Want wat er daar meestal op het kerstmenu staat? Zuurkoolsoep (Vianočná kapustnica) met gedroogde champignons, worst en soms gedroogde pruimen.

 

Ik wens je een mooie tweede kerstdag! (Ook wel Boxing Day genoemd, omdat op deze dag traditioneel de kerstkist (box) wordt geopend.)

 

Bronnen: Nu.nl, Leger des Heils, etonline.com, wikipedia.nl, nrc.nl, metronieuws.nl

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius