Wintertijd: de feiten en fabels
De kans is best aanwezig dat dit jaar voor het laatst de wintertijd is ingegaan. Ze zijn immers al jaren in discussie of het nou echt zo zinvol is, dat uurtje vooruit en dan weer dat uurtje terug.
Ik heb er eigenlijk geen uitgesproken mening over, behalve dat ik het altijd een prettig idee vind dat ik een uurtje ‘extra’ kan slapen. Maar dat uurtje kan nog best wel eens wat teweeg brengen. Gigantische jetlags, kids volledig ontregeld, onze huisdieren die er niks van snappen… Maar is dat nou echt zo? Ik zet even alle fabels en feitjes voor je op een rij.
FEIT: Een uurtje meer slaap is beter dan een uurtje slaap inleveren
Ja, we gaan inderdaad beter op de verandering van zomertijd naar wintertijd dan andersom, maar dat is dus níet omdat een uurtje extra slaap gewoon heel lekker voelt. Nee, de wintertijd is namelijk onze ‘normale’ tijd. Dus elke keer als we moeten schakelen naar de zomertijd is dat extra wennen. Wel een goed punt om die hele zomertijd dus af te schaffen in ieder geval.
FABEL: Je kunt een gigantische jetlag van de wintertijd krijgen
Tsja, sorry, al voelt het soms zo lekker om er ongegeneerd over te klagen. ‘Ik ben zó moe, ja, komt door die wintertijd hè…’ Nee, dat komt gewoon lekker door jezelf. Nou ja, je kan er wel een dag of twee een beetje last van hebben, maar heus geen week. En van wintertijd naar zomertijd geeft trouwens nog een ergere jetlag, omdat mensen dan vaak eerder moeten opstaan want ze leveren dat uurtje in. Dus dan mag je pas écht klagen.
FEIT: De klok de dag van tevoren aanpassen werkt in je voordeel
Dan kan je er al een beetje aan wennen. De klok gaat natuurlijk om drie uur pas achteruit, maar als je ‘m op zaterdagmiddag of -avond al aanpast, raak je er sneller aan gewend. Goede tip dus om voortaan te doen en dat werkt ook met zomertijd.
FABEL: De reden van het instellen van een zomer- en wintertijd is dat we beter functioneren
Nee, de reden van de invoering is heel anders: het werd in de jaren ’70 ingevoerd om economische redenen. Money makes the world go round natuurlijk, en in die jaren zaten we flink in de oliecrisis. Doordat het een uurtje langer licht was, werd er bespaard op de energiekosten.
FEIT: De zomer- en wintertijd is niet altijd ‘nodig’
Hoe dichter bij de evenaar je zit, hoe minder nodig het is. Want hoe dichter bij de zon = hoe minder verschil dat uurtje maakt.
FABEL: De afschaffing van wintertijd verhelpt je winterdepressie
Zelf heb ik ook altijd echt enorm last van een winterdip, dus dit zou ideaal zijn als het wel het geval is. Maar helaas… Dat uurtje gaat niet het verschil maken. De winterdepressie wordt wel veroorzaakt in de maanden waarin we de wintertijd hebben, maar komt doordat er simpelweg minder uren daglicht zijn. Daar maakt een uurtje meer of minder geen verschil in. Aan de vitamine D dan maar?
Bron: Nu.nl