Ik kan het niet laten om waar ik ook loop, in de tuin, in de natuur of op straat, uit te kijken naar plukbare zaden.
Zaad verzamelen in 7 stappen:
1
Kies droge dagen om te gaan verzamelen. Liefst later in de ochtend wanneer de dauw verdwenen is.
2
Bekijk de plant goed: waar zit de uitgebloeide bloem? Is er een huls of huisje waar de zaden in zitten? Schud deze zachtjes om te horen of de zaden los zitten en oogstrijp zijn. Zoals bij Nigella (juffertje in het groen), Akelei en Papaver. Elke plant heeft weer verschillende momenten waarop het zaad rijp is. Over het algemeen is dat wanneer de bloei erop zit en de stengel met zaadhuizen bruin papierachtig indrogen. De zaden zitten los of komen gemakkelijk los wanneer je ertegen duwt.
3
Pluk of knip deze zaadhuizen of uitgebloeide bloemen van de plant. Soms is het makkelijker zoeken naar de zaden als je het geheel mee naar binnen neemt en daar verder bestudeert. Laat ook wat zaadhoofden zitten voor hun mooie sierwaarde in de wintertuin.
4
Probeer de zaden van de velletjes, hulsjes en parapluutjes te ontdoen. Bijvoorbeeld door te zeven of heel zacht te blazen. Het kaf van het koren scheiden. Op deze Engelse website die helemaal over zaden gaat, vind je de meeste zaden gefotografeerd op ware grootte, zodat je zeker weet welk zaad bij welke plant hoort en of je wel het goede gedeelte bewaart.
5
Droog de losse zaden vervolgens per soort op bijvoorbeeld keukenpapier op een droge plek uit de zon gedurende 3 à 4 dagen. Elk risico op schimmelvorming sluit je hiermee uit.
6
Bewaar de zaden koel, droog en donker. Ik bewaar de mijne in papieren zakjes met de datum en de naam erop geschreven. Maar in droge schone afgesloten glazen potjes kan ook. Bloemenzaden kun je ruwweg 3-5 jaar bewaren voor ze hun kiemkracht verliezen.
7
En nu wachten… tot je kunt gaan zaaien, maar dat is weer een heel ander verhaal!