Wil je een kind?

 

Of ben je zelfs zwanger? Vergeet die baan dan maar. Tenminste, daar lijkt het op als je dit onderzoek moet geloven. 

 

Werkgevers vinden het vaak een te groot risico om vrouwen met een kinderwens aan te nemen. Dat blijkt uit een analyse van ongeveer negenduizend sollicitaties. Dit onderzoek werd in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gehouden, maar het gaat waarschijnlijk net zo goed op voor Nederland. Te veel gedoe een zwangere vrouw, schijnbaar. Nou, inderdaad, het is veel gedoe. Ik kan erover meepraten. Heb een jaar op de Libelle-redactie gehad, waarin ik voor de grap op een ochtend alleen maar even ‘11’ mailde naar de uitgever. Hij wist meteen dat er weer iemand ‘even vijf minuutjes’ van m’n tijd had gevraagd om te vertellen dat ze zwanger was. Elf in een jaar! Tadaa. Werd steeds gezelliger bij het kindersinterklaasfeest.

 

Meteen maar weer even vervanging regelen. Of ik dat erg vond? Welnee, ik was er intussen wel aan gewend. Het schijnt nou eenmaal zo te zijn dat de natuur zo in elkaar zit, hè? Vrouwen hebben kans om zwanger te worden. Ik werd op een gegeven moment zelfs een soort zwangerschapsdeskundige. Zag het aan de zwangere als er iets niet klopte.

 

Het mooiste vind ik nog altijd diegene die bij mij solliciteerde voor een chef-functie. Ik had een heel leuk gesprek met haar gehad en was erg enthousiast. Zij ook. Belde ze me een paar dagen later op om iets te zeggen. Ze was zwanger en ze vond het toch vervelend om dat stil te houden, maar bijna niemand verder wist het nog. Had ze niet meteen in het gesprek willen zeggen. Hoefde ook niet, sterker nog… je mocht als potentiele werkgever niet eens aan iemand vragen of ze een kinderwens had. Ik weet niet hoe de regels nu zijn trouwens.

 

Mijn reactie op dat telefoontje? ‘Tuurlijk joh, van harte gefeliciteerd. Ik wil je natuurlijk graag aannemen en zo gaat het nu eenmaal, vrouwen worden weleens zwanger. We lossen het wel op en ik ben blij als je wel weer terugkomt na je zwangerschapsverlof. Sowieso hebben we je eerst lekker nog een paar maanden hier.’ Nooit, he-le-maal nooit spijt van gehad.

 

Ja, hallo, als je graag met vrouwen werkt, moet je niet gaan liggen jammeren en klagen over  eventuele zwangerschappen. Uiteindelijk ben ik zelf ook het resultaat van een zwangerschap. Zo zit de natuur namelijk in elkaar. En ik heb nooit ofte nimmer last van moeders en hun kinderen gehad. Heb me weleens afgevraagd hoe ze het volhouden met gebroken nachten en zo. Maar aan de andere kant zag ik ook hoe leuk het was, als er bij thuiskomst een kindje is. Schattig. Meteen het werk uit je hoofd. Denk ik tenminste. Zelf geen ervaring mee.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska