Wiekes weetjes: 10 feitjes die je nog niet wist over kerstmis

Als ik heel eerlijk ben, heb ik niet zo heel veel met kerstmis.

 

 

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van het hele concept eten-en-drinken-tot-je-erbij-neervalt, maar ik vind het vaak een beetje overdreven gedoe. Kan misschien ook komen doordat die dagen zo bizar kort zijn en mijn winterdepressie rond eind december al vol op z’n hoogtepunt zit. Maar wat weet ik nou eigenlijk van kerst? Ja, dat we vieren dat Jezus is geboren en dat we dat vieren met kilo’s eten en veel te veel wijn. Als jouw kennis ook niet verder dan dat reikt, heb ik wat leuke feitjes voor je.

 

1. Kerstmis werd niet altijd op 25 december gevierd
Eh, whut? Maar die hele verjaardag van Jezus Christus dan? Blijkt dus dat de daadwerkelijke geboortedatum van de beste man ergens in de geschiedenis is kwijtgeraakt. 25 december wordt nergens in de Bijbel genoemd en historici zeggen dat Jezus eigenlijk in de lente is geboren. Hmm.

 

2. En die kerstbomen hebben ook vrij weinig met Jezus te maken
Het optuigen van kerstbomen tijdens de winter deden ze in de Romeinse tijd schijnbaar al, om aan te tonen dat de lente weer terug zou keren (godzijdank). Het heeft dus vrij weinig te maken met dat kindeke dat is geboren op aard.

 

3. Snacks voor de kerstman achterlaten? Dat komt vanuit ons
Jaahaa, want wij lieten vroeger natuurlijk een wortel en water achter voor Sinterklaas. De Amerikanen vonden dit wel een attent idee, en daarom laten ze nu vaak koekjes en melk achter voor de kerstman. Dankzij ons dus.

 

4. Rudolph, dat rendier met die rode neus? Dat is gewoon een marketingtruc
We zagen hem voor het eerst in 1939, bij de Montgomery Ward winkel. Daar hadden ze namelijk hun copywriters gevraagd een kerstverhaaltje te verzinnen voor kinderen, dat ze konden gebruiken als promotie. Zo gezegd, zo gedaan.

 

5. Black Friday is qua winkelend publiek dus níet de drukste dag ooit
Nee, dat zijn wereldwijd de vrijdag én zaterdag voor kerstmis. Dus dan weet je in ieder geval dat je voor die dagen alles ingeslagen moet hebben.

 

6. ‘Jingle Bells’ was eigenlijk geen kerstliedje
What. The. F… Al mijn kerstervaringen zijn één grote leugen, lijkt wel. Want ‘Jingle Bells’ is dus eigenlijk een liedje voor Thanksgiving, en heette in eerste instantie ‘One Horse Open Sleigh’. In 1857 besloten ze het nummer opnieuw uit te brengen en er een kerstnummer van te maken.

 

7. Silent Night/Stille Nacht is wél een kerstnummer, en hoe
Het is het meest opgenomen nummer aller tijden. Het heeft meer dan 733 versies en er staat sinds 1978 een copyright op.

 

8. Dit is waarom we het Xmas noemen
Eigenlijk best onlogisch, toch? En hoe hip het ook klinkt, het stamt uit de jaren 1500. Vroeger werd ‘Christianity’ namelijk geschreven als ‘Xianity’ (heel lang geleden, in 1100). Dat komt doordat de letter X, ook wel Chi, de eerste Griekse letter is van ‘Christus’, en in die tijd was die letter genoeg om deze persoon aan te duiden. Toen werd het in 1551 ‘Xtemmas’ en uiteindelijk werd het de ‘Xmas’ die wij kennen.

 

9. In Oekraïne vind je vooral spinnen in de boom
Geen echte – dat mag ik hopen tenminste. In Oekraïne staan spinnen tijdens kerstmis voor geluk, vandaar dat ze die daar veel in de bomen hangen.

 

10. Het grootste kerstcadeau ooit is het Vrijheidsbeeld
Ja, misschien wist je dat Frankrijk het gaf aan de Verenigde Staten, maar wist je dat het destijds als een cadeau voor de feestdagen werd gezien? Een prima kerstcadeau, hoor. Dit ga ik even aan mijn ouders laten lezen.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer