Wieke’s Boekenclubje – The Happiness Trap

 

Misschien komt het je bekend voor: het idee hebben dat je een beetje vast zit in je leven. Dat kan te maken hebben met je relatie, met je werk of gewoon met jezelf.

 

 

Dat gevoel is bij mij zoveel sterker geworden sinds corona. Je kan veel minder en soms voelt het zo uitzichtloos. Vorig jaar maart (we zitten nu al een jaar in deze ellende) dacht ik optimistisch dat het aan het einde van de zomer wel weer normaal zou zijn — en in de winter konden we sowieso lachen om dat coronavirusje. Tsja, dat liep even anders… En dan is het soms als thirty-something die alleen in Amsterdam woont met een onhandig liefdesleven best lastig allemaal. Zoals ik al zei: dat zal je vast bekend voorkomen.

 

Maar ik maak het allemaal niet te zwaarmoedig hoor, en bij de pakken neerzitten is ook absoluut niet iets voor mij, en daarom heb ik dit boek besteld: The Happiness Trap. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het juist helemaal niet. Dit boek is gebaseerd op de zes principes van ACT: Acceptance and Commitment Therapy, heel handige en concrete punten waarmee je je denken en doen kan beïnvloeden. Of dat nou is om je stress te verminderen, je angstaanvallen te controleren of aan je zelfvertrouwen te werken: ACT kan voor bijna alles worden gebruikt.

 

Dit Engelstalige boek is dan wel natuurlijk eentje ‘for dummies’, oftewel voor beginners. Je kunt een beginnetje maken door gelukkig te zijn met wat je hebt. Niet steeds meer willen, maar meer waarderen wat er op dat moment al in je leven is en wat er speelt zodat je echte doelen duidelijker worden. Oké, sorry, dit klinkt misschien toch een beetje zweverig.

 

Hoe dan ook, dit boek is echt een aanrader. Het leest heel makkelijk weg en ook als je gewoon helemaal prima lekker in je vel zit is het onwijs interessant. Ideaal om op een zonnige zondag te lezen.

 

Er is ook een Nederlandse vertaling verkrijgbaar; De valstrik van het geluk. 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer