Wiekes Boekenclubje: Barbara van Beukering – Je kunt het maar één keer doen

 

Een heel fijne zondag iedereen. Allemaal dit weekend in quarantaine geweest, flink gehamsterd en je opgesloten met een goed boek?

 

Ik niet, hoor. Nou ja, de eerste twee dingen niet dus. Ik ben gewoon lekker naar buiten geweest (wel een stuk minder druk in Amsterdam, bijzonder om te zien) en van het hamsteren ben ik ook niet zo, dus ik heb van de nood een deugd gemaakt en ben lekker uit eten gegaan. Maar ik heb me ook opgesloten met een goed boek. Deze week was dat van Barbara van Beukering genaamd ‘Je kunt het maar één keer doen’. 

 

Geen lichte kost, wel erg interessant. ‘Een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven’ is de ondertitel, en dat geeft het boek goed weer. Voor mij persoonlijk is het ook wel een groot taboe in mijn leven, aangezien ik een gigantisch grote angst voor de dood heb. Het leek me daarom ook wel een confronterend boek, maar het heeft me tot een zekere inkeer gebracht. 

 

Dat heeft ook veel te maken met de manier waarop Van Beukering haar boek schrijft. Luchtig, voor toch een behoorlijk zwaar onderwerp. En het zet je aan het denken. Niet over de meest mooie periode van je leven, maar wel een belangrijke, je sterfbed. Van Beukerings ouders zijn zelf erg ziek geweest, waarbij haar vader geen woord zei over zijn aankomende overlijden, en haar moeder juist heel veel. Dit was dan ook de inspiratie voor ‘Je kunt het maar één keer doen’. 

 

Deze persoonlijke ervaringen deelt ze veel, afgewisseld met verhalen van bekende Nederlanders die ook geliefden hebben verloren. Verhalen van Angela Groothuizen, Ernst Daniël Smid en Frank Sanders bijvoorbeeld. Het geeft een heel compleet beeld over hoe verschillend mensen met de dood omgaan. Het is niet zo dat ik mijn volledige sterfbed nu heb voorbereid (daar ben ik nog totaal niet mee bezig namelijk, hoeft ook niet op m’n dertigste, vind ik), maar het heeft mijn angst wel een stuk doen afnemen. De dood hoort nou eenmaal bij het leven. Ik ben benieuwd of jij er net zoveel aan hebt als ik.

 

 

Auteur: Barbara van Beukering
Uitgever: Spectrum
EAN: 9789000372133

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer