Wiekes Boeken­club: Kasper van Beek – De Honger

 

Altijd als ik even een lekker boek voor tussendoor wil, kom ik uit bij thrillers. Ik weet niet waarom dat is, maar die spreken me dan toch het meeste aan.

 

Natuurlijk is een fijne roman op z’n tijd ook erg prettig, maar als ik moet kiezen ga ik toch voor spanning. Een moordmysterie is dan al snel waar je op uitkomt. Helemaal prima natuurlijk, maar wanneer een boek spannend weet te zijn zonder het hele cliché (als ik dat zo mag noemen) dat er een moord opgelost moet worden, dan heb je m’n aandacht.

 

Mijn aandacht werd dus getrokken De Honger van Kasper van Beek, want het plot klonk erg interessant. De familie Sandberg (vader Liam, vrouw Evi en dochter Yana) wonen in Amsterdam. Wanneer zij terugkomen van een weekendje weg vinden zij in hun huis een afstandsbediening met een post-it erop die hen gebiedt op ‘play’ te drukken. Wanneer ze dat doen krijgen ze zes beeldschermen te zien, allemaal opgenomen in hun huis. 

 

Alle familieleden zijn op de beelden te zien, en ook de data staan in beeld. Zo komen ze erachter dat ze dagenlang zijn gefilmd zonder dat ze het wisten. In boeken staan hoofdpersonages er nog weleens om bekend niet de meest verstandige beslissingen te nemen, dat is hier gelukkig niet het geval; ze schakelen gelijk de politie in, die vervolgens zeventien camera’s in huis vindt.

 

Het grote vraagstuk van De Honger is: wie heeft deze camera’s geplaatst en waarom? Wat willen ze van de familie Sandberg? Het is de taak van rechercheur Isabelle Neri om daar achter te komen. 

 

Zoals ik al zei vond ik het plot origineel en wekte het gelijk mijn interesse, ook omdat het past in deze tijd. Het is even iets heel anders dan een ‘standaard’ moordmysterie en ik las er lekker snel doorheen. Niet gigantisch puntje-van-je-stoel spannend, maar dat maakt het juist een toegankelijk boek. Eerder schreef ik al dat het voor mij niet luguber en eng genoeg kan zijn, maar daar is niet iedereen fan van. Hoeft het voor jou niet zo bloederig, dan is dit boek zeker aan aanrader voor je.

 

Kasper van Beek schrijft heel vlot, het boek blijft interessant tot het eind, dus het was voor mij een ideaal boek voor tussendoor. Het vorige boek dat ik las was van Laurent Binet en dat lag toch wat zwaarder op de maag. In het zonnetje met De Honger was ik helemaal content de afgelopen week.

 
 

Auteur: Kasper van Beek
Uitgever: Cargo
EAN: 9789403188003

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer