Wie wint de Nobel­prijs voor de Vrede?

 

Nou, het is bekend hoor. De Ethiopische premier Abiy Ahmed wint de Nobelprijs voor de Vrede 2019.

 

Da’s best een verrassing, nietwaar? Want in de pers ging de strijd vooral tussen The Donald, de Amerikaanse president Trump en de kleine klimaatactiviste Greta Thunberg.

 

Hoe gaaf zou het niet zijn geweest als dat kleine grietje dat zo ongelofelijk boos was op al die wereldleiders, met Trump voorop, er met die vette prijs vandoor zou gaan?

 

Deze jonge Abiy Ahmed is misschien voor het grote publiek een onbekende, maar hij is al jaren bezig om tussen Ethiopië en Eritrea te bemiddelen. Deze landen vechten een verschrikkelijke oorlog uit die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost. Het lukte hem om deze strijdende partijen aan tafel te krijgen en zo het vredesproces op gang te brengen. Een terechte winnaar dus.

 

Eerlijk gezegd denk ik dat Trump de prijs toch niet zo verdiende. Zeker niet met alle onrust die hij veroorzaakt door de bouw van zijn muur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Maar goed, de geschiedenis zal uitwijzen of hij een goede president is geweest.

 

En Greta? Die is nog zo jong. Die heeft nog alle tijd om de wereld erop te wijzen dat er echt iets moet gaan veranderen om klimaatverandering tegen te gaan. Die prijs gaat geheid ooit haar kant op.

 

 

 

Maar goed, Abiy Ahmed is het dus geworden. Hij mag op 10 december een riant geldbedrag van ruim 830.000 euro in ontvangst nemen. En eeuwige roem natuurlijk.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit