Weg met die nutteloze fietspaaltjes

fietsers

 

Fietspaaltjes, van die rood-witte obstakels op de weg. Er staan er duizenden in Nederland, maar of het verkeer er nou veiliger op is geworden is nog maar de vraag.

 

 

 

Je ziet ze ook overal. Rood-wit gestreepte paaltjes die op of in de buurt van het fietspad zijn gezet om ervoor te zorgen dat auto’s het fietspad niet als parkeerplek of doorsteek kunnen gebruiken. Maar vaak zijn ze zo geplaatst dat je ze in de drukte op het fietspad niet in de gaten hebt of in het donker niet ziet. Met jaarlijks honderden ongelukken tot gevolg waarvan een groot deel van de slachtoffers in het ziekenhuis belandt.

 

Mijn vader was een paar jaar geleden ook de pineut. Op een overvol fietspad zag hij het paaltje over het hoofd en kukelde van zijn fiets met een verbrijzelde schouder tot gevolg. Dat obstakel stond op zo’n rare plek dat zelfs de gemeente geen idee had waarom het juist daar in de grond gezet was.

 

Hoewel veel gemeenten inmiddels al veel van de overbodige fietspaaltjes hebben weggehaald staan er nog zo’n 200.000 van die ondingen op de weg. Soms gammel en scheef of juist superstevig in beton gegoten. Veel te gevaarlijk, vinden Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond en zij willen dat alle fietspaaltjes in ons land verdwijnen. Om daar een beetje meer druk op te zetten start de Fietsersbond met een campagne om alle paaltjes in kaart te brengen. ‘En natuurlijk doen we direct een oproep aan alle wegbeheerders om zoveel mogelijk paaltjes te verwijderen of ze anders beter zichtbaar te maken. Ook zien we graag dat de ongevallenregistratie beter wordt’, zegt woordvoerder Martijn van Es.

 

Met de schouder van mijn vader is het nooit meer goed gekomen, maar dat stomme paaltje is gelukkig wel door de gemeente weggehaald om nog meer slachtoffers te voorkomen.

 

Bron: Dagblad van het noorden

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit