Dít weet sowieso niemand over de kerstdagen.

 

En dus is het ook een goed moment voor een fijn lijstje. Want wedden dat niemand deze 11 kerstfeiten weet? Goed voer voor tijdens het diner met de familie: hier verbaas je iedereen mee. Of ook leuk: speel er een kerstquiz mee. Breekt heerlijk het ijs tussen jong en oud.   

 

 

De kleinste kerstkaart is iets breder dan een menselijke haar. Die past maar liefst 8000 keer op één postzegel. Wetenschappers hebben de speciale kerstkaart in 2011 gemaakt – een beetje als grap. Je kunt er ongeveer een half miljoen van kwijt op een gewone kerstkaart. Maar erop schrijven gaat natuurlijk niet. 

 

2

De eerste kerstruzies vinden al vóór tien uur ’s ochtends plaats. Dan zijn de cadeaus net uitgepakt, zit het ontbijt achter de kiezen en zijn de kinderen zich aan het vervelen terwijl de ouders nu juist al aan de bak moeten voor het diner. Voor je ’t weet, is het kibbelen.

 

3

De kerstboom: wat blijft zo’n ding met lampjes en kleurtjes en glitters toch gezellig in huis. Maar de kerstboom zoals we ‘m nu kennen, ziet er eigenlijk al 100 miljoen jaar hetzelfde uit. Toen er nog dinosauriërs waren, stonden er dus écht al kerstbomen. Coniferen, waar ook de dennenboom onder valt, zijn evolutionair gezien eigenlijk amper veranderd in de loop der tijd. Dat is uniek.

 

4

In de meeste verhalen van de Kerstman en zijn slee wordt de slee getrokken door 8 rendieren. Kennen we ze nog? Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donder en Blitzen. Wat nou opvallend is: ze blijken allemaal vrouwtjes te zijn. Dat komt doordat mannetjes hun gewei vroeger al in november zouden verliezen, en vrouwtjes niet. 

 

5

Jingle Bells is eigenlijk helemaal geen kerstliedje. Het is eigenlijk geschreven voor het Amerikaanse Thanksgiving. En het heet eigenlijk ‘One Horse Open Sleigh’. 

 

6

Veel mensen zeggen dat een kunstkerstboom ‘groener’ is omdat deze vaak opnieuw kan worden gebruikt. Maar als je echt wilt dat je kunstkerstboom ‘goed voor het milieu is’, dan moet je ‘m zeker 10 jaar gebruiken. Gewone bomen worden namelijk hergebruikt als compost.

 

7

De kans op een witte kerst in Nederland is elke jaar ongeveer 7 procent. Dit is het gemiddelde tussen 1900 en 2015, waarin we maar 8 keer een echte witte kerst hebben gehad. Toch gokken meteorologen dit jaar dat er wel 30 procent kans is op een ‘White Christmas…’. Wij zijn benieuwd.

 

8

Negen maanden na de kerstdagen worden er vaak de meeste baby’s geboren. Niet per se omdat we dan meer seks hebben, maar omdat we vaker anticonceptie vergeten tijdens de hectische feestdagen. 

 

9

Het echte verschil tussen een kerstbrood en een paasbrood? Die met spijs aan de binnenkant, ja. Het brood is eigenlijk helemaal hetzelfde, alleen hoort op de kerstvariant poedersuiker en op de paasvariant niet.

 

10

Hoe het kerstpakket is ontstaan? Vroeger moest het armere personeel gewoon werken op Eerste Kerstdag en de rijkere families voorzien van een chic kerstmaal. Maar de dag daarna kregen de hofdames en butlers dan vrij van hun bazen en kreeg iedereen wat lekkers mee, de restjes die over waren dus, om met hun eigen familie te delen. Later werd dit omgevormd naar het pakket zoals we ‘m nu kennen. Het principe is natuurlijk hetzelfde gebleven.

 

11

Hoewel wij niet anders weten hier in Nederland, viert maar 45 procent van de hele wereld Kerstmis. 

 

 

Door redactie Franska