Voel jij je soms eenzaam?

 

 

Juist omdat ze precies weet hoe het voelt om eenzaam te zijn, en het haar zo raakt als ze het om zich heen ziet.

 

 

Eenzaamheid. Alleen van het idee word ik al een beetje ongemakkelijk. De hele week twijfel ik of ik dit op moet schrijven, omdat ik me best schaam voor mezelf. Want als ik op straat de gepensioneerde buurman ontwaar, die altijd loeihard ‘wat zie je er goed uit’ tegen me roept, kijk ik meestal de andere kant op. Zijn vrouw is overleden, vertelde de barman op de hoek me laatst, en hij mist haar enorm. Misschien is het wel zijn bijna tastbare eenzaamheid waar ik het benauwd van krijg. Alsof hij me er in mee zal sleuren als ik contact met hem maak.

 

Ik ben er bang voor. Toen ik lange tijd ziek was, besloop het me. Ondanks alle lieve zorgen van de mensen om me heen. Het voelen van de eenzaamheid, het me niet meer verbonden voelen met anderen, was misschien wel net zo schokkend als het hebben van borstkanker. Alsof ik moederziel alleen voor het raam zat, naar het leven buiten keek, maar niet meer mee mocht doen. Op dagen dat mijn ‘tranen hoog en los zitten’ (zoals May zo mooi zegt) breekt de gedachte aan iedereen die ermee worstelt mijn hart.

 

Toch ga ik het uit de weg. Daar ben ik niet trots op. Gelukkig heb ik een huisgenoot die er veel beter mee om kan gaan. Van haar leer ik iedere dag.

 

Ceesje geeft graag zoveel mogelijk onvervalste liefde weg, maakt niet uit aan wie

 

Van de week nog. Tijdens onze avondwandeling langs de kade. Keurige man zet zijn twee volle boodschappentassen op straat als Ceesje hem op twee poten lopend enthousiast begroet. Dat ziet eruit alsof ze zegt: ‘Kom in mijn armen!’ Opvallend veel mensen reageren daar op. Ze springt tegen hem aan en het Grote Knuffelen begint. Ik sta erbij en kijk ernaar. Alsof ik haar nooit aai. Maar daar gaat het niet om. Ceesje geeft graag zoveel mogelijk onvervalste liefde weg, maakt niet uit aan wie, ze lijkt intuïtief aan te voelen hoe nodig dat kan zijn. Deze meneer wil van alles over haar weten, hij zit dringend om een praatje verlegen. Dat krijgt hij. Van mij.

 

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam, zij voelen het gemis van verbondenheid met anderen. Dat vind ik schrikbarend veel. Eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact. Ceesje snapt dat van nature, ik volg haar gewoon…

 

Door: Redactie Franska.nl