We zijn dol op zout:
en dat is niet zo best
Een beetje zout in de soep, wat extra zout over de frieten, en ja, ook wat zout door het sausje. We strooien massaal met onze molen gevuld met witte korrels in de rondte.
En dat is niet zo goed voor ons, zeggen artsen en experts. We eten allemaal teveel zout. Al jarenlang. Dat komt doordat we altijd teveel zout binnenkrijgen, ook als we het niet nog eens extra toevoegen in ons eten. Zo krijg je 80 procent van je zoutinname binnen via bewerkte voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt. Denk maar aan ketchup of brood. Je mag eigenlijk maar 6 gram zout per dag, volgens de richtlijnen. Maar daar houden we ons met moeite maar aan. We eten gemiddeld wel 9,7 gram per dag, namelijk. Oeps. En dat is pas gemiddeld.
Kijk maar uit
Is het dan zo erg, al dat zout binnenkrijgen? Ja. Het verhoogt het risico op een te hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten. Ook is de kans er dat je nierschade oploopt, als je constant teveel zout binnenkrijgt. Wanneer je veel zout eet dan moeten je nieren extra hard werken om dit via je urine uit je lijf te krijgen. Daarom is veel water drinken na een zoute hap ook zo belangrijk: het moet ergens heen. Ook er is bij het innemen van veel zout een hogere kans op botontkalking en maagkanker. Zeker mensen met overgewicht moeten oppassen, omdat ze vaak al een hogere bloeddruk hebben. Ook voor ouderen is het van groot belang om niet teveel zout binnen te krijgen: zij hebben al een verminderde werking van de nieren. En hoewel we dit weten, en dokters wereldwijd waarschuwen, strooien we alsnog. En eten we producten, zoals kant-en-klare maaltijden, waar veel zout in zit.
Toch houden fabrikanten er wel steeds meer rekening mee. In de afgelopen zes jaar is het zoutgehalte in producten met maar 11 procent gedaald. Dat is wel wat, maar nog steeds niet genoeg. Het lijkt wel alsof we er niet naar wíllen luisteren. Dat we allemaal onze schouders ophalen bij het pakken van het zoutvaatje en denken: Ach, er zijn wel ergere dingen dan zout. En ook denken we dat ‘dit kleine beetje niet echt uitmaakt’. Dat klinkt aardig herkenbaar, niet?
Ach, je bent lang niet de enige die de waarschuwingen wegwuift. Tot je opeens last hebt van nierstenen – of nog erger. Dan haal je geen enkel vaatje meer in huis. Onthoud maar dat voorkomen altijd beter is dan genezen… Dus strooi eens kurkuma, paprikapoeder of cayennepeper door je eten. Doe eens gek: wel zo gezond.
Bizar: dit eten bevat meer zout dan een zakje chips:
- Een kom tomatensoep. Daarin zit 2 gram zout: het dubbele van een zakje chips.
- Sushi. En dat zonder sojasaus al: er zit wel 3 gram zout in een portie.
- Cornflakes. 1 gram zout per 100 gram is meer dan je verwacht.
- Gerookte zalm. In 100 gram vind je al meer dan 3,5 gram zout.
- Roggebrood. Er zit in 100 gram al meer dan 1,1 gram zout.
Hoe je minder zout kunt eten? Dit zijn enkele tips:
- Kook meer zelf – dus koop geen dingen die al klaar zijn gemaakt in de supermarkt.
En wat je koopt in de supermarkt: kijk eens op de verpakking wat er allemaal in zit.- En strooi er eens alleen peper door, en geen zout. Gebruik andere kruiden. Wedden dat je het verschil amper merkt?
- Zout is zout, dus denk niet dat roze zeezout uit de Himalaya beter is voor je of geen kwaad kan.
- Eet niet teveel producten buiten de Schijf van Vijf. Dan zit je wel goed.
- Gebruik eens een ‘Low Salt’ variant van zout. Daarin zit minder natrium, maar meer magnesium en kalium. Scheelt al een boel.
Door Redactie Franska