We moeten zuiniger zijn met water
Korter douchen, minder vaak in bad en niet zomaar urenlang de plantjes in de tuin sproeien. Prima. Maar het kan toch allemaal veel makkelijker.
Neem nou onze toiletten. Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat we nog steeds onze wc’s doorspoelen met drinkwater? Water dat, voordat het onze plas wegspoelt, een hele weg langs zuiveringsinstallaties heeft afgelegd om vervolgens – na de plas – opnieuw zo’n zelfde route te volgen. En dan te bedenken dat er mensen op de wereld zijn die kilometers moeten lopen voor een jerrycan drinkwater.
In België – het land waar ik twaalf jaar woonde en ook een huis heb laten bouwen – moet elke nieuwe woning verplicht worden voorzien van een regenwatertank. Het regenwater uit de dakgoot dat daarin wordt opgevangen, kan worden gebruikt om de toiletten door te spoelen, de auto te wassen en de tuin te sproeien. Als we dat nou ook eens in Nederland zouden doen. De installatie is – zeker bij nieuwbouw – niet ingewikkeld. Je plaatst gewoon een grote plastic tank in de tuin of onder het huis, hangt er een pomp in, sluit er de waterleiding voor de toiletten en het buitenkraantje op aan en klaar is Klara. Bijkomend voordeel: regenwater is zachter dan leidingwater, dus je hebt ook minder last van kalkaanslag in je toiletpot. Je kunt het water zelfs gebruiken voor je wasmachine die dan ook weer langer meegaat. Ik zie alleen maar voordelen. Want ondanks de voorspelde droogte, regent het hier nog vaak genoeg om zo’n put vol te krijgen. Ik heb in België nooit zonder water gezeten.
Voor bestaande woningen pleit ik voor de terugkeer van zo’n ouderwetse houten regenton waar je gezellig je gietertje in kunt dopen om de plantjes water te geven. Of je hangt er een dompelpompje in waar je de tuinslang op aansluit. Zo kun je zelfs blij worden van een regenachtige dag, want dat is goed voor je tonnetje. Laat de regen maar komen. En de droogte ook!