Wat zegt uitstelgedrag over je als mens

 

Welkom bij de firma Laatsteminuutproducties.nl, waar ik al sinds ik op deze aardkloot rondloop vooraanstaand lid van ben. Het gaat beter dan vroeger, maar nog steeds kom ik in situaties terecht waar ik niet in terecht had hoeven komen.

 

 

Neem nou het halen van mijn vaarbewijs. Ik wilde ook wel zo’n papiertje om het water te bedwingen en dus schreef ik me in voor mijn theorie-examen. Het bleek één groot gigantisch déjà vu-gebeuren te zijn. Ik blokte één dag, één avond tot middernacht en de ochtend zelf nog een uurtje in de auto voor de deur van de examenlocatie. Het was alsof ik weer op de HvA zat en voor een tentamen naar Amstelborgh/Borchland moest. Mijn uitstelgedrag vierde daar hoogtijdagen.

 

Het geinige (en voor mij fijne) is dat ik de agenda van een ander superstrak weet te beheren. Alleen die van mezelf wil me nog weleens een hartkloppinkje hier en daar bezorgen. Gelukkig ben ik niet de enige die daar echt last van heeft en het werkt ook in mijn voordeel, zeggen onderzoekers. Het schijnt dat uitstelgedrag onder 80 tot 95 procent van de studenten voorkomt, maar zodra er gewerkt moet worden neemt dit aantal drastisch af.

 
Uit onderzoek blijkt dat uitstellers niet lui zijn, maar vooral druk met verkeerde dingen. 20 procent van de mensen lijdt aan ernstig uitstelgedrag. Ik vermoed dat ik niet in de categorie ‘ernstig’ geval, maar toch: I can relate. Het mooie is dat uitstellen ook het begin van creativiteit is en laat ik dat nou best vaak nodig hebben.

 

Hoe het zit? Door iets uit te stellen laat je een gedachte of idee in je hoofd rijpen, wat handig is in het geval van uitvindingen, maar ook in het schrijven van een verhaal. Iets krijgt in je hoofd al vorm, waardoor de uitwerking sneller gaat. Ik verkeer trouwens in best wel goed gezelschap, want Steve Jobs was een notoire uitsteller, net als Leonardo da Vinci.

 

Naast creatief zijn mensen met uitstelgedrag ook vaak impulsief en gaan ze door een deadline juist harder en beter werken. Ik zie steeds meer voordelen. Uitstellers zijn juist hele leuke mensen. Je snapt dat ik hier alle ellende over faalangst en het overprikkeld zijn en daardoor je concentreren op verkeerde dingen vergeet. Ik zie de boel graag positief.

 

Ik kwam nog een goede tip tegen van Kevin Systrom, founder en voormalig grote baas van Instagram: doe iets vijf minuten, ook als je er geen zin in hebt. Het blijkt dat je iets vaker wel dan niet afmaakt als je eenmaal bezig bent. En anders helpt het altijd nog om even te niksen. 

 

Bron: Kennisvannu, Quest

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans