Wat moet je met een erfenis…

 

… als je dít niet hebt. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik dit met de paplepel ingegoten heb gekregen. 

 

 

‘Geld doet geen wonderen, maar zonder is het donderen’, zei m’n moeder vaak. Zij wist maar al te goed dat als puntje bij paaltje komt geld, of bijvoorbeeld een erfenis, niet echt gelukkig maakt. Veel belangrijker zijn mooie herinneringen. En zij wist ook nog eens precies hoe ze die kon achterlaten.

 
Natuurlijk door veel van ons als kinderen te houden, ons veel te leren en van alles voor ons te doen. Zoals die keer nadat we net naar een huis met een tuin verhuisd waren en terugkwamen van vakantie, ik in het donker niet begreep wat er aan de hand was in de tuin, het zag er zo anders uit. Ik dus naar buiten, waar ik meteen wegzakte. Wat bleek? Had ze op haar knieën een enorm groot deel van het ‘grasveld’, waar eigenlijk nauwelijks meer een grasspriet te bekennen viel, compleet van onkruid ontdaan, met wortel en al. Grondig dus. Maar ze bedacht ook grappige dingen, waar je later nog met een traan van heimwee in je ogen van kunt genieten.

 
Dat ontdekte ik toen onze koelkast het begaf en ik me afvroeg hoe lang we onze ‘nieuwe’ keuken al hebben. Ineens zag ik weer helemaal voor me dat mijn moeder en ik de door mij bedachte keukenkastjes en laatjes, die ongeschilderd waren afgeleverd, zelf aan het verven waren. ‘Zal ik de meterkast ook meteen maar even doen?’ vroeg ze toen. En hop daar ging ze, als er iets te schilderen viel was m’n moeder van de partij. Was ze hartstikke goed in. Later ontdekte ik dat ze in die meterkast tegen de bovenkant met diezelfde kwast even de datum had geschilderd. Pink. Traantje natuurlijk. Maar mooi dat ik daardoor nu dus nog de exacte datum weet. En wee degene die daar ooit overheen durft te verven.

 
Hoe vaak hoor je niet dat er gedoe in families ontstaat over een erfenis. ‘Jongens, spullen zijn maar spullen en mooie herinneringen kunnen ze je niet afnemen’, zei m’n moeder ook weleens. Gelukkig is me dat met de paplepel ingegoten en is er ook goed voor gezorgd dat die mooie herinneringen er zijn.
 

Dankjewel mama
 

Ik hoop voor iedereen die dit leest dat ie net zo’n lieve, leuke en wijze moeder heeft (of had) als ik.
 

En ik wens je natuurlijk een fijne week. Vergeet niet om mooie herinneringen te maken.
 

Liefs

van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska