Wat kun je doen voor Oekraïne?

 

Werd jij vanmorgen ook wakker met het gevoel dat je iets wil doen voor de Oekraïense vluchtelingen en achterblijvers, maar weet je niet hoe?

 

 

 

De afgelopen dagen werd ik iedere keer wakker met een naar gevoel. Hopend dat ik het allemaal maar droomde. Helaas liet het ochtendjournaal wat anders zien.

 

Eindeloze rijen vluchtelingen wachtend op een trein naar veiligheid. Hartverscheurend afscheid tussen geliefden, familie. Niet wetend of ze elkaar ooit weer zullen zien. Kapotgeschoten steden en dorpen waar mensen moeten schuilen voor geweld. Waar alles waar ze zich ooit veilig waanden weg is.

 

Ik wil iets doen, maar wat? Aanstaande maandag organiseert Giro555 op radio en tv een speciale actie om geld in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Alle grote radiostations doen mee en ’s avonds kun je van 20.30 tot 23.00 kijken op NPO 1, RTL 4 en SBS 6 naar het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne. Hartstikke belangrijk want samen staan we sterker.

 

Maar wil je ook nu al wat doen, dan kan dat. Net als overal in Nederland zijn ook in mijn woonplaats Haarlem allerlei inzamelingsacties gestart via concerten en op scholen en zijn er initiatieven waarbij mensen zich laten sponsoren, zoals Milan: hij wil aanstaande zaterdag vanaf 10.00 uur zo vaak mogelijk de supersteile noordzijde van het Kopje van Bloemendaal op fietsen, voor 15 euro per keer.

 

Op de Grote Markt 15 kun je in ieder geval tot en met zaterdag 5 maart dozen met noodzakelijke spullen zoals dekens, medicijnen en voedsel in blik inleveren. De Haarlemse Anna Roelofs-Ivanchenko zorgt er dan voor dat het rechtstreeks naar de grens tussen Polen en Oekraïne wordt gebracht. Vrijwilligers zijn van 9.00 tot 11.00 en van 16.00 tot 18.00 uur aanwezig om de pakketten in ontvangst te nemen.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Anna Ivanchenko (@haarlem.inzamelactie)

 

Op deze website van Rijksoverheid.nl vind je al veel informatie over hoe je zelf mensen uit Oekraïne kunt helpen. Maar het leek mij een goed idee om onder dit Facebookbericht ook zo veel mogelijk  locale acties te delen. Dus organiseer jij een hulpactie of weet jij waar je in jouw woonplaats kan helpen? Deel het dan met alle Franska.nl-lezeressen. Hoe klein het initiatief ook is, want als je weet waar je kan helpen dan kun je iets doen.

 

Bron: nhnieuws.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit