Wat je van je baas mag vragen bij een hittegolf 

 

Het hitteplan is actief, jongens en meisjes, de dertig graden is aangetikt en daarom schieten we in standje opgepast.

 

Uit de zon blijven, goed smeren, water drinken en je rustig houden is het advies. Nu tikken wij rustig verder onder het geblaas en gebrom van de airco, maar mocht je die luxe niet kennen, dan is je leidinggevende je iets verplicht. Het werk mag geen negatieve impact hebben op je gezondheid, staat in artikel 6.1 van het Arbobesluit, dat je het even weet. Lees mee wat je mag verwachten.

 
 

Allereerst: waterijs
Eindbazen en cheffies opgelet, ook al staat de airco te bulderen op negentien graden, rijd even langs een supermarkt om het ijsschap te plunderen. Daar win je zieltjes mee. IJs verbindt, ijs verbroedert en ijs is goed voor de arbeidsethos.

 

Moet het nu?
Je werkgever hoort jou te beschermen tegen extreme hitte. Daarom is de eerste vraag of het wel zo noodzakelijk is dat je dit werk nu doet in de brandende zon. Is dit niet het geval, dan mag je gewoon om uitstel vragen of het verkorten van de werktijd.

 

Hulpstukken
Onder het werk moet de leidinggevende zorgen voor genoeg verkoelende drankjes en attributen om je te beschermen tegen de zon, zoals allerhande hoofddeksels en liters zonnebrandcrème. Ik pleit ook voor vochtinbrengende crème voor droogte door airco.

 

Op tijd
Bij een hittegolf mag je verwachten dat de baas een tropenrooster instelt, net als op scholen. Ook is het een optie voor the boss om de warme plekjes af te wisselen met de koelere plekken. Dit klinkt wellicht wat vieziger dan we bedoelen, maar het is gewoon al fijn als de werkdag net wat vroeger mag beginnen en ook wat eerder mag stoppen, dan zwieren we daarna nog even richting strand om af te koelen.

 

Wat is te warm?
Om je een indicatie te geven van wat ongeveer te doen is: licht werk op kantoor is oké tot 28 graden. Intensief lichamelijk kan tot 25 graden, maar dan moet er wel een verkoelende wind staan (lees: een hete föhn), want anders kun je maar beter 23 graden aanhouden. Dit is trouwens niet officieel vastgelegd, maar het zijn richtlijnen van het Arboportaal.

 

Heus niet dat die hitte alleen maar lastig is hoor, May ziet de zonnige kant er wel van in en de mens heeft toevallig ook meer zin om van bil te gaan.

 

Bron: NU.nl

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans