Wat je moet weten als je voor het eerst op cruise gaat

 

Ik maakte al wat mijlen op meren en op zee, maar dat was meestal per zeilboot van elf meter. 

 

Oh, en ik vergeet bijna het fast ship van Rhodos naar Simi, die als een gek van de golven rolde op de terugweg (niet mijn leukste tocht op zee), maar een cruise was nieuw. En het was niet alleen mijn eerste keer, maar ook die van de gi-gan-ti-sche Norwegian Encore van NCL. Deden we het toch een beetje samen. 

 

Van Bremerhaven naar Southampton ging de tocht, door de Duitse Bocht (die bij zeilers als best wel heftig bekend staat), over de Noordzee en door het kanaal. We gooiden wat eerder los, want er kwam een petit peu lage drukgebied onze kant op (storm!). Maar er zijn dingen die je moet weten, voor je voor het eerst gaat ‘embarken’ (da’s cruisisch voor gaan varen). En bij mij gingen er behoorlijk wat vooroordelen onderuit. 

 

1. Geef geld uit aan zeezicht 

Echt, dit is de beste investering als je een vakantie op zee boekt. Het uitzicht gaat niet vervelen, je hoeft niet te dringen aan de reling als je ergens aanlegt en met een beetje geluk (ik had dat met mijn large balcony) heb je er een privéterras met zonnebed bij. 

 

2. Je kunt gewoon zelf van boord 

Natuurlijk kun je een excursie boeken, maar loop gewoon zelf van boord en bewandel niet de route die de rest loopt. Op die manier zie je een heel andere kant van een stad of eiland. Wel even in de gaten houden dat het schip niet op je wacht, dit doen ze alleen bij excursies die je bij de cruisemaatschappij zelf boekt, dus ik zou ruim op tijd terug zijn. 

 

3. De Norwegian Encore heeft een Moldavi-wijnbar 

Ik zeg het maar even, mocht je nog een extra reden nodig hebben om een cruise te boeken. Neem een glas Spellbound als je een Chardonnay kunt waarderen en van de volle, vette bent. 

 

4. Neem een jasje mee voor ’s avonds 

Niet omdat het koud wordt, maar omdat men nogal eens op chic dreigt te gaan ’s avonds. Ik zag de meest puissante uitdossingen, van veul pailletten tot veren en mannen die grepen naar een jasje. Dus als je denkt dat de hoge hakken misplaatst zijn: dat zijn ze verre van.  

 

5. Zeeziek zijn

Het was even ruig op de Noordzee tijdens mijn tochtje, maar een cruiseschip (zeg nóóit boot, dan worden ze boos) beschikt over stabilisatoren die zorgen dat het als een huis ligt. Je voelt wel een beetje deining, maar bij ons was het minimaal. Maar ben je vatbaar voor het euvel (wat echt iedereen kan overkomen), kijk dan naar een cruise op de Middellandse Zee of de Cariben in de winter, hier zijn de wateren wat rustiger. 

 

6. Ga voor op de boeg kijken als het toegestaan is

Op de tv zagen we de bridge cam en als je zelf vaart, dan wil je die ervaring toch een beetje krijgen. Daarom openden we deur, na deur, na deur en er stond nergens dat we moesten stoppen, tot we op de boeg stonden. Met zo’n veertig knopen wind door het Nauw van Calais en een knoeperd van een cruiseschip om naar op te kijken was dit wel één van de coolste momenten aan boord. 

 

 

7. Alle keus van de wereld 

Een aan tafel gemaakte guacamole bij de Mexicaan, een steak tartare in Le Bistro, een freak shake bij Coco, een mojito met gember (gruwelijk goed) bij de mojitobar, een vette Chardonnay bij de wijnbar… En dit was alleen nog maar het eten. Ik kreeg een massage in de spa, keek naar een Broadway-productie in het theater en je kon zelfs karten op het dak of lezen in de bieb. Je kiest gewoon wat je zelf leuk vindt om te doen. 

 

8. NCL is antiplastic 

Ze zijn de eerste onder de cruises die de plastic flessen in de ban deden. Aan boord is geen plastic rietje te vinden en de was en het vuil gaan in gerecyclede papieren zakken. Alles wat je op het balkon laat liggen verwijderen ze, om ervoor te zorgen dat er niets in zee terecht komt. En de excursies gaan per grote bus en niet per tientallen taxibusjes om zo uitstoot te verminderen. Zo proberen ze stukje bij beetje hun footprint te verkleinen.  

 

9. Passie voor alles

Letterlijk, want je persoonlijke pas is echt je leven op het schip. Zorg dus dat je die altijd bij je draagt. Kijk trouwens ook niet gek op als de rekening iets hoger is dan verwacht, want aan boord worden servicekosten berekend. 

 

10. Boeken boeken boeken

Neem een pakket voor je drank (eerlijk: dit haal je er absoluut uit) en boek van tevoren je excursies (mocht je die willen doen). Aan boord van jouw schip zitten namelijk allerhande cruise-experts die dit weten en dat wel netjes vooraf doen, waardoor jij de boot mist (ha-ha-ha). 

 

Nu schijnen er dus cruises naar Alaska te gaan, dat lijkt me wel wat voor een volgende, maar als je meer tropisch ingesteld bent, dan kan dat dus ook.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans