Wat je absoluut deze maand moet doen om 2021 goed te starten
 

Misschien niet het meest gezellige rond de feestdagen, maar het gaat je absoluut ruimte in je hoofd opleveren.

 

 

Sluit 2020 af en begin 2021 helemaal leeg en fris, en dit bedoel ik zo letterlijk als je het kunt nemen. De bende van het hele jaar verzamelen, wegwerken en blanco aan het nieuwe jaar beginnen.

 

De mapjes en tabjes op je laptop
Mocht je een MacBook hebben, dan weet je dat je bureaublad volloopt met allerhande printscreens. Mijn bureaublad is eigenlijk de wildgroei van mijn online bestaan. Het handige is dat je dit allemaal met één handeling de prullenbak in kunt knikkeren. Dat kan trouwens ook met je mail: maak een aparte map aan met de naam 2020 en sleep alles van dit jaar erin. Zo ook bij al je bestanden in de cloud. Nieuwe map aanmaken, alle docu’s, mappen en losse flodders erin slepen en dat tabje kan ook weer dicht in je hoofd. Zo kun je alles terugvinden, maar blijft het niet tussen je nieuwe plannen plakken, wat weer onrust en chaos scheelt.

 

Je administratie
Sluit de boeken letterlijk. Maak een 2020-archief aan voor je administratie en berg alles netjes in één map op, zodat je met een vers jaar kunt beginnen in januari. Als de post weggewerkt is, de rekeningen betaald zijn en de brieven netjes opgeborgen, dan blijft je administratie in januari onbevlekt met leftovers van het vorige jaar. Wat gewoon lekker is.

 

Vergeet je telefoon niet
Bij een archief denk je misschien aan een stoffige berging, maar ook WhatsApp heeft die functie. Zo kun je gesprekken opbergen zonder ze kwijt te zijn, wat weer zorgt voor ruimte in je telefoon en een opgeruimd gevoel zodra je de berichten-app opent. Ik zou zelf trouwens ook gewoon uit elke groepsapp stappen die je niet meer nodig hebt of gebruikt en die verwijderen, ruimt nog lekkerder op.

 

De garderobe
Ik zeg niet dat je meteen je hele kast leeg moet trekken en alles nieuw moet kopen, maar ga wel even je lingerielade en je basic items door. Begint het te slijten of is het op? Weg ermee. Daar krijg je een opgeruimde kast van en je loopt niet half versleten rond, want dat mag ook niet als je hele dagen thuiswerkt.

 

Je financiën
Zelf werk ik in een Excelsheet om mijn inkomsten en uitgaven in de gaten te houden. No worries, ik ben 34 jaar en de Excelsheet kwam pas na het vieren van mijn dertigste verjaardag in mijn leven. Maar het is fijn om even te kijken of je overzicht nog klopt. Zijn je inkomsten nog hetzelfde, kloppen al je abonnementen en automatische afschrijvingen nog met je document en valt er nog iets op te zeggen, zodat je wat bespaart? Dan weet je precies wat je kunt spenden en sparen in 2021.

 

Het notitieboekje
Misschien schrijf je één zin per dag op, hou je een heel dagboek bij of heb je een boekje waar je af en toe hersenspinsels in opschrijft: sluit dit boek af en bestel een vers exemplaar. Een nieuw jaar beginnen met een knisperend onbeschreven notitieboek geeft letterlijk zeeën aan onbeschreven papier voor mooie plannen.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans