Wat in de wereld is sekspositivity nou weer? 

Artikel beeld

Op een zondagochtend scrollen in bed vond ik het tijd om mijn teen eens in de datingpoel te steken. Voor het eerst van mijn lang-zal-ik-leven downloadde ik een datingapp. Als de dood was ik dat iemand dan ook daadwerkelijk een date bij me wilde boeken. Maar het is toch fijn om te weten of je nog een beetje lekker in de markt ligt. En lekker lag ik. 

Na een uur kreeg ik ongeveer al hyperventilatie van het aantal likes dat binnenstroomde. Het is goed voor je ego, maar wat nu dan? Daten? Ik swipete daarom fanatiek naar links, om maar te zorgen dat de matches uitbleven. Tót ik het aandurfde om een zekere manspersoon wat verder te ontdekken. En een tweede. Een beetje leuk chatten, maar daar bleef het wel bij. 

Seksposi-watte? 

Met vriendinnen om me heen en na een paar glazen wijn durf ik altijd meer, dus ik opende onder groot applaus van twee van mijn besties de app maar weer eens. En wat zeg ik daar? Een echt wel heel appetijtelijke potentiële date. Leuke lach, een hond, zinnen zonder spelfouten, hij vinkte alles wel aan. Alleen stond daar bij zijn voorkeuren ineens ‘sekspositivity’. Wat in de wereld is dát nou weer?  

Vergeef me, maar ik krijg bij de term ‘sekspositivity’ verwarrende gedachtes. Ik ben op zich bijzonder positief over seks, maar god – wat haal je je dan op de hals? Wil zo iemand de hele dag door? Is hij bang dat hij er nooit genoeg van krijgt? Moet je misschien alvast klaar gaan liggen op een eerste date? In plaats van te swipen slingerde ik onze grote vriend Google dus maar aan. 

Recht op genot 

‘Wat is sekspositivity’, typte ik in de zoekbalk. Ik was al bang dat ik allerhande vunzig materiaal rechtstreeks mijn telefoon in haalde, maar dat viel me alles mee. Allereerst kwam daar een heel heldere uitleg van Womens Health: “Wanneer je sekspositief bent, ben je van mening dat iedereen, ongeacht het geslacht of de seksualiteit, het recht heeft om genot te ervaren op hun eigen voorwaarden.” Oké, oké, daar kan ik me in vinden. Ik gun iedereen van harte een goed potje seks op z’n tijd. Alleen dekt (haha) het wel de lading van de betekenis op een datingapp? 

Als iemand ‘sekspositivity’ als interesse of voorkeur heeft dan hoeft dat niet iets te zijn waar je van moet schrikken. Blijkt in ieder geval uit mijn grondige research. Het betekent vooral dat iemand érg open is over seks, omdat het een natuurlijk iets is. Daarnaast kan het zijn dat de persoon in kwestie graag nieuwe dingen ontdekt op dat vlak. Toch gaan er ook verhalen rond dat het als voorkeur aangegeven wordt op (bijvoorbeeld) Bumble om aan te geven dat de persoon van veel seks houdt. De één vertaalt het als een liefde voor kinky activiteiten tussen de lakens, de ander ziet het als een teken dat er van bil gegaan moet worden op een eerste date. Een echt eenduidig antwoord is er dus nog niet gegeven. 

Het advies dat ik vooral vaak lees is dat het geen red flag hoeft te zijn, maar dat je dit vooral uit de chat met iemand moet opmaken. Hmmm… Ik doe alles in naam van de research natuurlijk, dus ik heb zojuist maar eens een keertje naar rechts geveegd. En wat denk je? Het was ook nog eens een match, dus keep you posted. 

Door: Myrna van der Belt

newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!