Wat ik kan doen om mijn favoriete horecazaak te steunen

 

Het coronavirus treft heel de wereld hard. Grote bedrijven als de KLM hebben het zwaar, maar ook de kleine ondernemers. 

 

Nu alle horeca vanaf zondag drie weken gesloten is, heb ik twee dingen waar ik behoorlijk hard tegenaan loop. Het eerste is een egoïstische: mijn favoriete horecazaak kan ik niet bezoeken en daar kom ik juist zo graag. Ik zei het al: egoïstisch. We moeten nou eenmaal niet in groten getale bij elkaar komen, helaas maar waar.

 

Het tweede is dat ik al die gemiste omzet, en de kosten die wel gewoon doorgaan, echt verschrikkelijk vind voor deze ondernemers. Dat dit mijn favoriete zaak ook overkomt (met de eigenaar ben ik goed bevriend) gaat me dan ook aan het hart. Maar hoe kan je deze mensen steunen? Die mensen die zich altijd met hart en ziel inzetten voor hun zaak en nu ineens drie weken geen inkomsten hebben. Ik bedoel hier trouwens niet mee te zeggen dat dit alleen de horeca treft hoor, want dat is natuurlijk niet waar. Misschien komt het doordat ik zelf vanaf mijn vijftiende altijd in de horeca heb gewerkt dat dit me extra aan het hart gaat.

 

Ik zie er veel dingen over op internet, en het is mooi te zien dat veel mensen wel willen helpen, de vraag is vooral: hoe? Een aantal restaurants is gaan thuisbezorgen, maar ik geloof dat er behoorlijk veel besteld moet worden om enigszins uit de kosten te komen. Cadeaubonnen voor restaurants kopen dan maar? Alle kleine beetjes helpen natuurlijk. Veel zaken geven hun eten aan voedselbanken, die door al het gehamster minder te verdelen hebben.

 

Als deze drie weken voorbij zijn — en het hopelijk niet nodig is om de extreme maatregelen te verlengen —, hoop ik dat we met z’n allen de horeca er weer bovenop helpen. Zelf woon ik in Amsterdam en heb ik nu al een gigantische lijst van restaurants, kroegen en cafeetjes waar ik langsga. Voor een koffietje, of een uitgebreid diner. Een lunch of alleen een drankje. En de zaak waar het me het meest aan het hart gaat, daar sta ik te werken, als vrijwilliger. Met borden lopen kan ik nog steeds en ook al is een vol dienblad af en toe een beetje wiebelig, de drankjes komen nagenoeg altijd ongeschonden aan tafel. Komen jullie dan een koffietje halen als support?

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer