Wat ik als eerste ga bestellen

 

Zó fijn dat restaurants en terrassen vanaf 1 juni weer open mogen! Ja, ik weet het, alles is relatief, maar ik heb de horeca écht gemist.

 

En dan vooral de Amsterdamse horeca, want daar ben ik als Amsterdammer natuurlijk het meest te vinden. En als je ruim twee maanden niet naar je favoriete stekjes kan, dan ga je er wel over fantaseren. Wat je het meest mist, waar je het meest zin in hebt, wat je het allereerst gaat bestellen. O, het water loopt me al in de mond. En sharing is caring, dus dit deel ik graag met jullie. Wie weet krijgen jullie nog inspiratie.

 

1. Een koud biertje op het terras, dat is waar ik het allermeeste zin in heb. En dan een fluitje, op mijn favoriete terras in Amsterdam. Venster 33, ik kom eraan.

 

2. Bitterballen. Het liefst met dat biertje, maar lekker gefrituurde bitterballen van Holtkamp zijn toch puur genieten? Héél wat lekkerder dan die ovenbitterballen die ik uit pure wanhoop heb gegeten de afgelopen twee maanden…

 

3. Een driegangendiner. Mínstens drie gangen, moet ik erbij zeggen. Die aan tafel geserveerd worden nadat ik mijn keuze heb gemaakt op de menukaart. Bediening, menukaarten… Ik mis het.

 

4. Mijn favoriete cocktail: de Moscow Mule. Met Ginger beer, angostura bitters, wodka en limoen. Echt. Probeer dit.

 

5. Na bier is het tijd voor wijn. En dan passende wijnen bij het eerder genoemde driegangendiner.

 

6. Een kaasplankje met port. O, yes please.

 

7. Biefstuk bij Loetje. Ja, die hadden de afgelopen tijd een drive-in, maar dat is niet echt hetzelfde gevoel.

 

8. Dat gevoel als het nog superlekker weer is, je nog niet naar huis wil maar de laatste ronde op het terras wordt omgeroepen. Ja, zelfs die irritatie mis ik.

 

9. En last but very certainly not least: met mijn liefste vrienden en vriendinnen een borrel drinken op dat terras. Kletsen als vanouds. Alsof corona er nooit is geweest. Niks ‘nieuw normaal’. Gewoon weer even terug naar een jaar geleden.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer