Wat doen we hieraan?

 

Of laten we het gewoon gebeuren? Het is natuurlijk geen halszaak en ach, misschien is het ook al te laat.

 

 

 

Nou ben ik intussen oud en wijs genoeg en heb ik tijd genoeg gehad om van alles (bij) te leren, waarom zijn er dan nog steeds dingen die ik niet begrijp? Of wordt de lat voortdurend hoger gelegd terwijl ik aan het springen ben en komen er steeds meer rare dingen bij? Is dit misschien bedacht om de geest lenig te houden? Een paar voorbeelden:

 

Ineens kopen we ‘items’ in plaats van kleren

 

Hoezo hebben ze in modewinkels tegenwoordig nieuwe ‘items’ in plaats van rokken, broeken en schoenen? In bladen lees ik: ‘Dit zijn de items die je deze winter niet kunt missen’. Ik denk dan: muts, sjaal, wanten, trui. Nee hoor: items. Wat nou als ik een winkel binnenstap, de verkoopster vraagt me of ze kan helpen en ik zeg: ‘Ik ben op zoek naar wat nieuwe items.’ Dat schiet lekker op.

 

Beslissingen ‘maken’

Huh? Sinds wanneer ‘maken’ we beslissingen in plaats van dat we ze nemen? Ik hoor het voortdurend. Jij ook?

 

Spatieziekte

Dat woord heb ik van m’n vriendin. Ik dacht dat het aan mij lag, begon zij er ineens over. Zou het komen omdat het uit het Engels is overgewaaid? Want daar mag je bijna niets aan elkaar schrijven, daar hoor je apple pie, birthday cake en vegetable soup los te schrijven. Intussen zie ik bij ons al dit verschijnen: griep prik, pensioen akkoord, karamel saus (alsof het al niet erg genoeg was dat karamel ineens met een k moest). Krijgen we straks ook goud renet, huts pot, rook worst? M’n vriendin, die in een handwerkwinkel werkt, stuurde me een lijstje dat ze uit haar whatsapp viste:

  • verzekering technisch
  • wol winkel
  • brei boeken
  • voorraad lijst
  • hoofdpijn dossier
  • knopen kasten

 

Ze kwam trouwens ook nog dit tegen:

  • kelder onderwater
  • bijelkaar
  • Heb je er baad bij?

 

Ik ben geen komma-jeweetweller en wil ook niet bekendstaan als iemand die op elke slak zout legt, maar het gaat me net iets te hard de verkeerde kant op met onze taal. Wat denk jij? Ik bedoel: heb ik medestanders? En ook: wat zou eraan te doen zijn?

 

Ik wens je een goede week en zou wensen dat dit het grootste probleem van de wereld was…

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska