Zo moet je je sla wassen

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: zo heb je nooit meer zand tussen je sla.

 

 

 

Stel je voor: je hebt een frisse, lekkere salade voor je neus (en soms gaat er niets boven een simpel kropslaatje met perfecte vinaigrette bij je steak frites bijvoorbeeld), je neemt en hap en KNARS – daar kauw je zo op een zandkorrel of 10 of een ander stukje vuil. Irritant, want je weet dat dit niet meer goed gaat komen en je kunt dus net zo goed die hele salade in de prullenbak flikkeren. (Nee, composteren gaat ook niet meer lukken, door die vinaigrette). Dat wil je dus voortaan voorkomen…

 

En als je die salade zelf hebt gemaakt dan lees je dit en weet je voor een volgende keer hoe je sla echt goed wast, en als iemand anders je deze sla voorschotelde dan stuur je gewoon voorzichtig het linkje naar dit artikel op. En voortaan pakken we het zo aan:

 

Zo was je grondig en zorgvuldig sla

Wat je niet wil is die arme tere blaadjes met de kracht van een tuinslang (want zo voelt dat voor ze) onder een kraan houden die wijdopen staat. Ze hoeven zelfs helemaal niet onder de kraan; ook onder stromend water spoel je niet altijd alle aarde eraf.

 

Lekker badderen

Wat je wel wil: de bladeren in ruim water rustig even laten ‘zwemmen’. Zo weekt het vuil eraf en zinkt het naar de bodem. Hierna moet je dus ook niet de sla met water en al in een vergiet gooien, want dan giet je het zand er gewoon weer overheen.

 

Rust en reinheid

Zorg dus dat je een ruime kom hebt, of gebruik de gootsteen (maar alleen als je weet dat die brandschoon is). Wat ik doe: de kom van de slacentrifuge zelf gebruiken, met het vergiet erin. Ik vul hem tot de rand met water, leg de (losse, afgescheurde) slabladeren erin, en laat het een minuutje staan. Dan beweeg ik met mijn vingers rustig door de sla en maak ik wat meditatieve achtjes. Daarna til ik vrij rap het vergiet met sla en al uit de kom, waardoor al het vuil dat zich op de bodem heeft verzameld daar blijft. Ik spoel de kom uit, en herhaal het hele proces (ook als het maar één lading sla betreft). Daarna droogcentrifugeren (als het een grote krop is doe ik dit alles in twee keer), en verder bereiden.

 

Dat was het, echt supersimpel, maar wel iets wat handig is om te weten!

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav