Waarom worden tosti’s altijd schuin gesneden?
Of het nu pantosti’s, xxl tosti’s, egg in a hole tosti’s, superdeluxe tosti’s, vegan tosti’s, kantinetosti’s of natte tosti’s zijn: tosti’s worden diagonaal gesneden. Maar waarom eigenlijk?
Iedereen weet: een tosti snijd je schuin. Of nouja, bijna iedereen. Ik begaf me laatst in de situatie dat iemand doodleuk haar tosti recht sneed. Niet alleen ik, maar ook de mensen naast me keken verbijsterd toe, tot iemand zei: “NEE! Dit mag écht niet hoor! Tosti’s snijd je schuin, de rest is heiligschennis.” Ik knikte driftig ja. Maar vroeg me later af: hoezo? Waarom is schuin beter? Dus ging ik op onderzoek uit.
Tosti-theorieën
Om maar met een teleurstellende mededeling te beginnen: echt een pasklaar antwoord is er niet. Wel zijn er allerlei theorieën. Ik zet ze even voor je op een rij:
- Een tosti lijkt groter als ‘ie schuin is gesneden. Dat is ‘ie natuurlijk niet echt, maar kijk zelf maar eens. Het lijkt wel echt zo. En tja, meer tosti = meer blijdschap.
- Een diagonaal gesneden tosti is makkelijker te dippen in saus.
- Door ‘m diagonaal te snijden heb je een groter vlak waar je tong contact maakt met de gesmolten kaas.
- Door dat grotere schuine ‘kaasvlak’ is de kans op een kaasbrug groter. Voor de tosti-dummies onder ons: een kaasbrug zijn de slierten gesmolten kaas die ontstaan wanneer je de tosti uit elkaar trekt. Oftewel: het summum. Nog steeds geen idee? Zie de foto bij dit artikel.
- Het ziet er gewoon mooier uit. Of – zoals het in dit artikel wordt uitgelegd – “Het is als een burlesque danseres: bedekt genoeg om als gekleed te zien, maar onbedekt genoeg om (heel) aantrekkelijk te zijn.”
- Door ‘m schuin te snijden heb je een groter oppervlak zonder korstjes. De hoeveelheid korst verandert natuurlijk niet echt. Maar de relatieve verhouding is anders en daardoor voelt het alsof je minder korst hebt.