Waarom royals geen gordels dragen

 

De royals worden geregeld zonder gordel in een auto gespot. Waarom overtreden zij deze verkeersregel? Nou, er zit zowaar een theorie achter.

 

Misschien heb je het wel voorbij zien komen in het nieuws de afgelopen dagen. Prins Philip veroorzaakte een auto-ongeluk, een paar mensen raakten lichtgewond. De 97-jarige prins had zelf geen schrammetje, ondanks het feit dat zijn Range Rover over de kop ging. Wel was de schrik groot, wat volkomen begrijpelijk is. Maar twee dagen na het ongeluk spotten de Britten iets merkwaardigs: de prins zat weer in de auto zónder veiligheidsgordel. Heeft ie z’n lesje niet geleerd? Daarnaast werd koningin Elizabeth, de vrouw van prins Philip, ook zónder gordel op de kiek gezet door de paparazzi. Ze kruipt zelf ook nog wel eens achter het stuur, maar de majesteit heeft helemaal geen rijbewijs. Zou het volk dit door de vingers zien omdat ze de koningin is?

 

Maar de zorg om die veiligheidsgordel is wel degelijk aanwezig. Het blijkt een heus ding te zijn onder de royals. Ook onze Nederlandse koninklijke familie is geregeld gesignaleerd zonder de zwarte riem om. Wat is dat toch? Als ik iets van mijn ouders heb meegekregen is het dat ik áltijd in de gordel moet zodra ik mijn billen in de autostoel zet. Bovendien gaat er een veiligheidspiepje af zodra de wagen rijdt en iemand zijn gordel niet om heeft. Alleen al om dat bloedirritante geluid uit te schakelen deed ik mijn riem om.

 

Maar er is wel degelijk een doordachte reden voor het niet omdoen van die gordel. Of een excuus, zo kan je het ook bekijken natuurlijk. De leden van het koninklijk huis hebben hier zorgvuldige afspraken over met hun veiligheidsadviseurs. In situaties van nood dient de royal het voertuig zo snel mogelijk te verlaten. En met een gordel om ben je niet sneller. Het kost je één klik, maar hé, ik snap ook wel dat bij gevaarlijke taferelen dat losklikken en die riem van je lijf rukken soms niet al te gemakkelijk gaat. En dan is het inderdaad handiger als je gelijk die auto uit kan sprinten.

 

Nu niet allemaal zonder riem gaan rijden de eerstvolgende keer dat je in de auto stapt hè? Wil ik niet op mijn geweten hebben hoor.

 

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts