Waarom niet het lelijkste Meisje van de Klas?

 

Zou het niet veel spannender zijn om het ‘Lelijkste’ Meisje van de klas op te zoeken en te kijken hoe het haar verging?

 

 

Hoogste tijd voor een niet mooi meisje

 

 

Soms, in een winkelstraat, kijkt een oma je plotseling verrukt aan en stormt op je af.

 

Aan de gulle lach en enthousiaste stem herken je haar vaag. Zoete pijn in hart en nieren. Je wroet in je geheugen. Hebbes! Zij is de oudere en wat dikkere versie van die destijds heerlijke Marijke uit VWO 5, met wie je toen best had willen trouwen. De rest van de klas trouwens ook. De meisjes van vervlogen jaren.

 

Jaap Jongbloed gaat – al dertien jaar lang – op zoek naar dat onbereikbare meisje uit de klas. Ziehier het format van het TV-programma Het Mooiste Meisje van de Klas, waarop we komend seizoen weer worden getrakteerd. Waar is Het Mooie Meisje gebleven? Hoe zou het met haar gaan? Vaste verloop van het programma: veel gesprekken met oud-klasgenoten (waar blijft het meisje nou?), gesprekken met haar ouders, broer en hartsvriendin (maar waar blijft het meisje nou?) en dan ineens is daar het meisje. De huiskamer muilt: “die ziet er nog best goed uit” of “daar is ook niet veel meer van over” (opluchting bij vele – vrouwelijke – kijkers). Daarna volgt: meisje praten en praten over vroeger, eerst lelijk eendje en gepest, plotseling mooi; foto’s op warme stranden, het vroege succes met de foute vriend die sloeg of zoop, het mooiste meisje wordt erg ziek, randje van de dood (vaak een geschenk voor Jaap Jongbloed, want emotie en tranen op buis en thuis zijn pokon voor zijn programma), weer overeind krabbelen, levenslessen van Jaap en het meisje, slot. Op naar de volgende aflevering.

 

Pokon voor het programma: het mooiste meisje in verval

 

 

Mooiste meisje, mooiste meisje… We weten het nou wel. Hoogste tijd voor aanpassing van het format. Wat zou het niet spannend zijn om het ‘Lelijkste’ Meisje van de klas op te zoeken en te kijken wat er van haar is geworden.

 

Hoe ze overal voor heeft moeten vechten, steeds sterker werd en uiteindelijk zeer succesvol. Of het Dikste Meisje van de Klas, het Leepste Meisje of het Sletste Meisje. Allemaal veel interessanter.

 

Ik weet uit ervaring: lelijke meisjes (wie bepaalt dat eigenlijk?) zijn veel interessanter, omdat ze beter hun best moeten doen om op te vallen. Beter zijn, grappiger zijn. Met een mooi hoofdje word je als vrouw als het ware in een leunstoel naar het eindexamen gedragen. Alle jongens draaien om je om je leeghoofdige schoonheid heen, je dirigeert met een toverstafje een kennel vol idioten. Maar wat heeft het mooiste meisje dan geleerd? Niks. Ja, dat schoonheid binnen een paar jaar verwelkt. ‘Een willekeurige aflevering van het onvolprezen Mooiste Meisje van de Klas is voldoende voorlichting over het economische fenomeen afschrijving’, las ik vorige week in mijn krant.

 

Cabaretier Hans Dorresteijn zong al:

 

“Schoonheid is niet wezenlijk
Zij vergaat heel snel
Blijvend is de lelijkheid
Dus onderhoudt haar wel, dus onderhoudt haar wel”

 

Wat zou ik graag naar Het Muurbloempje van de Klas kijken. Veel interessanter.

 

Jaap Jongbloed op zoek naar het Onzichtbaarste Meisje van de Klas. Wie zag haar staan? Hoe leed haar moeder? Hoe leed zij? Kwam ze er bovenop of ging ze ten onder? Wat zou het mooi zijn als bleek dat Het Muurbloempje van 2005 dertig jaar later ceo van Shell of Google Nederland werd. Lange neus naar haar pestende en verwende klasgenootjes. Een programma met hoop en lessen voor het leven. Zong Dorresteijn >>

 

“Van mannen ziet ge slechts de nek
En nooit hun fonk’lend oog
Laat staan hun fiere apparaat
Voor u kwam het nooit omhoog”

 

Nou, dat zullen we nog weleens zien als het ooit Lelijkste Meisje van de Klas furore maakt in Silicon Valley. Er is een gouden regel: succes maakt sexy. Ook voor lelijke mannen als u en ik.

 

Door: Redactie Falder