Waarom de kerst dit jaar groener dan óóit is 

 

Let op als je nog boodschappen gaat doen voor het lange kerstweekend dat voor de deur staat: dit jaar staan groentes in het middelpunt van de belangstelling.

 

Want: groen is niet langer een bijgerecht dat een beetje lullig in een klein bakje op tafel staat naast al het grote vlees- en visgeweld. Want bij maar liefst 9 van de 10 Nederlanders spelen wortels, spruitjes of peultjes juíst een grote rol dit jaar. Of de pastinaak, of de zoete aardappel, of de knolselderij. We vinden groenten – en dus gezond groen – belangrijker dan ooit tevoren. Iedereen lust wel een extra vitamientje in deze donkere wintertijd en dat merk je aan tafel. Dan is het toch flauw als je teveel vlees inkoopt en te weinig groen vertier. Zul je altijd zien… Gaan ze opeens vechten om dat stronkje broccoli. 

 

Dat groenten in trek zijn is niet alles. Zéker een kwart van de mensen is van plan een geheel vegetarisch kerstmenu te serveren. En daar doen we graag veel voor: een derde van de thuiskoks staat langer dan drie uur in de keuken om een appetijtelijk kerstmaal te serveren. Vega of niet: we sloven ons met z’n allen weer heerlijk uit dit jaar. Want het is toch ook wel erg gezellig, zo’n tafel vol familie en vrienden. Dan wil je nu eenmaal wat speciaals voorschotelen.

 
Hoe dan ook: goed zijn al die groentes wel, voor ons lijf. Zeker als je je bedenkt dat tweederde van de mensen teveel eet tijdens het tafelen met de kerstdagen. Dan kun je je buikje maar beter vullen met verse paprika- en pompoensoep dan met lappen vlees, toch? Wel zo lief voor het milieu én voor de dieren – ga je met extra karmapunten het nieuwe jaar in.

 

Maar oké, eerlijk is eerlijk, we zijn niet alléén maar groen en groener bezig. Want dit is toch ook de mooiste – en feestelijkste – tijd van het jaar? Juist. Want sla mag dan hip zijn; we lusten nog wél een goede, stevige borrel. Ruim de helft van alle mensen vindt het rond de kerstdagen zelfs nog belangrijker wat er gedronken wordt dan wat er gegeten wordt. Of de Chablis wel bij de oesters past, zeg maar. Of vooruit, voor de vega-fans, of de Chablis wel bij de bietencarpaccio past. 

 

Dat we het dit jaar goed willen vieren, is te merken in de portemonnee. We geven in 2017 namelijk gemiddeld 23 euro méér uit aan het kerstdiner dan dat we vorig jaar deden. Ach. Dat mag ook af en toe weleens, lekker losgaan. Met eten, drinken en dansen op Last Christmas. Vóór je ’t weet is het weer gewoon, simpel, januari.

 

Door redactie Franska.nl

Bron: Albert Heijn / Allerhande