Waarom je ook in de winter naakt moet slapen
Omdat bij ons de verwarming erg laag staat en ik tegelijkertijd een gigantische koukleum ben, leef ik thuis 24/7 in mijn joggingpak.
Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Uit gaat ie in ieder geval niet. Naast het feit dat het gewoon heerlijk warm is, merk ik dat het mij helpt om ’s ochtends uit bed te komen, wetende dat je niet onderkoeld raakt de seconde dat je je deken openslaat. Maar wat blijkt nou? Eigenlijk is zo’n dikke geitenwollensokkenpyjama helemaal niet goed voor je. Volgens onderzoek kun je beter ’s nachts je kleren uittrekken, ook als de ijspegels aan je raam hangen. Dat het fysieke voordelen heeft, oké, fair enough, maar op mentaal vlak heeft het ook zo z’n pluspunten. Slecht nieuws voor mij dus.
Je valt sneller in slaap
Naakt slapen zorgt ervoor dat je lichaam op geheel eigen houtje je lichaamstemperatuur op orde houdt. Dit speelt een belangrijke rol in de timing van je slaap. Door je lichaam af te laten koelen krijgt je brein sneller een signaal dat het tijd is om de ogen te sluiten. Je lichaam moet namelijk precies één graad dalen om in slaap te komen.
Het zorgt voor meer intimiteit
Voor je relatie doet het ook wonderen, maar dat lijkt mij een inkoppertje. Als je het allebei koud hebt trek je sneller even naar elkaar toe wat zorgt voor huid-op-huidcontact. Dit geeft oxytocine af, een hormoon dat geassocieerd wordt met binding en vertrouwen, wat uiteindelijk helpt om je relatie te verbeteren.
Het verbetert de huid
Slapen met kleding ligt misschien lekker, maar goed voor je huid is het absoluut niet. Je hebt sneller last van verstopte poriën omdat je kleding de ‘ventilatie’ van je huid tegenhoudt. Het kan zelfs weleens de grote oorzaak zijn van acne op de rug. Een pyjamashirt waar je al minstens een week in ligt te rotten is natuurlijk een ideale broeiplaats voor deze bacteriën.
Het boost je zelfvertrouwen
Het klinkt wellicht wat zweverig, maar naakt slapen kan je zelfvertrouwen omhoog tillen. Jouw lichaamsbeeld en eigenwaarde wordt beter, omdat een bloot lichaam je aanmoedigt om je au naturel body gewoon te accepteren. Zoals het hoort.
Het is goed voor down-under
Jep, ook je vagina doe je er een plezier mee. Door sliploos te gaan slapen, krijgt het daar beneden meer lucht en wordt het niet te warm zodat bacteriën zich minder kunnen verspreiden. Je voorkomt een schimmelinfectie, omdat deze vaak wordt veroorzaakt door onvoldoende luchtcirculatie door te strak ondergoed. Het loopt al niet lekker, zo’n strakke string, en de gevolgen zijn al helemaal geen feest.
Bron: glamour.com