Waarom je ooit het Pieter­pad wil lopen

 

Bij wandelen dacht ik vroeger altijd aan heel suffe mensen die in een slakkengangetje een stukje gingen lopen. Niets is minder waar. Wandelen is juist hartstikke hip!

 

Wandelen heeft allang geen suf imago meer. Steeds meer mensen ontdekten tijdens corona hoe fijn het is om samen, of lekker in hun eentje, door de natuur te dwalen. Een beetje wandelaar loopt zo fluitend vijfentwintig kilometer per dag. Voor een echte uitdaging zoekt ze dan ook naar een LAWA, de zogenaamde LangeAfstandsWandeling.

 

Het Pieterpad is een van allermooiste tochten die je in Nederland kunt lopen. Ik dacht altijd dat het een oude pelgrimstocht was, maar het is gewoon eind jaren zeventig door twee leuke dames bedacht. De vriendinnen Toos en Bertje misten een serieuze LAWA en daarom bedachten ze het maar zelf. Dat is dus het Pieterpad geworden.  

 

Dit pad brengt je van het Groningse Pieterburen naar de Limburgse Sint-Pietersberg en is de langste aaneengesloten van Nederland: Bijna vijfhonderd kilometer. Dat doe je natuurlijk niet zomaar in een dagje. Sommigen lopen ‘m in stukjes, anderen trekken er echt even tijd voor uit om ‘m in zijn geheel te wandelen.

 

Langs het Pieterpad valt veel te ontdekken. Het landschap verandert steeds en als je geluk hebt zie je de mooiste vogels, vlinders en zelfs kunst. Tijdens dat wandelen ben je even helemaal los en nemen je gedachten de vrije loop. Genoeg tijd om over dingen na te denken dus. Zo ben je heerlijk mindful bezig zonder dat je het in de gaten hebt.

 

 

 

 

Op sommige delen van de route ben je helemaal omringd door natuur en is de drukke wereld van alledag lekker ver weg. Die rust zorgt ervoor dat je de stress vergeet en geeft je een geluksgevoel van jewelste. Voor je het weet ben je weer helemaal opgeladen, want wandelen geeft je juist energie.

 

 

Heb je ook zin om het Pieterpad te lopen? Misschien staat het op je dit-ga-ik-ook-doen-tijdens-de-lockdown-lijstje van 2021. Ik zou dan maar even opschieten als ik jou was. Voor je het weet wil je na corona weer veel en ver weg op vakantie en vergeet je dat er dicht bij huis ook zoveel moois te zien is. 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit