Waarom je je waterfles vaker zou moeten schoonmaken

 

Er zijn een hele hoop redenen om een herbruikbare waterfles te kopen: je hebt altijd water bij je, het is stukken beter voor het milieu dan wegwerpflesjes en met sommige merken steun je ook nog het goede doel. Maar hoe vaak moet je zo’n ding eigenlijk schoonmaken? En hoe?

 

Nu we door corona allemaal net wat meer op de hygiënische tour zitten dan voorheen (ja, geef maar toe viezerik!) vroeg Delish zich af hoe vaak we onze waterfles nou eigenlijk moeten wassen. Ze vroegen Janilyn Hutchings van StateFoodSafety om advies.

 

“Om alle mogelijk ontstane ziekteverwekkers te doden, moet je je waterfles regelmatig reinigen en ontsmetten. Uit onderzoek van de Canadian Journal of Public Health blijkt dat er anders ongezonde resten in kunnen blijven zitten.”

 

Wassen

In principe is wassen met zeep en warm water voldoende. Nog beter is het om de boel daarna ook nog grondig af te spoelen, aldus Hutchings. Lijkt me ook voor jezelf fijn, want water met zeepsmaak is voor niemand leuk.

 

Drogen

Je waterfles daarna in de kast zetten? Liever niet. Het beste is om hem een nachtje compleet te laten drogen. Andere optie is om hem in de koelkast te bewaren, zodat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.

 

Ontsmetten

Echt ontsmetten doe je het makkelijkst in de vaatwasser. Let er wel even op dat je waterfles daar tegen kan. Kan ‘ie dat niet? Of heb je geen vaatwasser? Dan kan je hem ook ontsmetten met ontsmettingsmiddel.

  

Stank

Riekt je waterfles niet meer zo fris? Dan adviseert Leane Stapf van The Cleaning Authority om baking soda met water te mixen (verhouding: 50/50). Doe het in de waterfles en laat het 10 minuten weken. “Je kan een speciale flessenborstel gebruiken om hem van binnenuit schoon te maken.”

 

Hoe vaak?

Maar hoe vaak moet je dat ding nou schoonmaken? Maandelijks? Wekelijks? Nope. Veel vaker: dagelijks. En minimaal wekelijks ontsmetten, luidt het advies van de experts. Als je ziek bent of bent geweest sowieso vaker. En nee, dat heeft niets met corona te maken. Dit is gewoon wat je standaard zou moeten doen, wil je een schone waterfles. Of het vaker moet in deze coronatijden? Nee dat niet.

 

‘Maar ik zie niets’

Wat de expert vooral benadrukken: at je flesje er niet vies uitziet, wil nog niet zeggen dat ‘ie niet vies is. Hutchings: “Bacteriën groeien het liefst in donkere, vochtige omgevingen. De binnenkant van een waterfles is dus een walhalla voor ze.” Lang verhaal kort: poetsen die fles!

Door: Redactie FavorFlav