Waarom je in de herfst meer last hebt van haaruitval
Zit je haarborstel ineens weer vol na het borstelen van je lokken en lijkt het alsof je haar gehalveerd is.
Zit je haarborstel ineens weer vol na het borstelen van je lokken en lijkt het alsof je haar gehalveerd is als je het opsteekt in je haarpin? Dat kan kloppen. Het is herfst en dat betekent maar één ding: haaruitval. Terwijl dieren een steeds dikkere vacht krijgen als de temperatuur daalt, verliezen wij die juist. Gemiddeld verliezen we zo’n honderd haren per dag. Dit klinkt heel veel, maar dat valt reuze mee: het hoort bij een normale haarcyclus. Zodra de temperatuur daalt ligt deze hoeveelheid alleen wat hoger en daar hoef je over het algemeen geen zorgen over te maken, maar hoe dat precies zit leg ik je uit.
Groei- en uitvalfase
Je haar bestaat uit verschillende fases waarbij de zomer vooral een positief effect heeft op het eerste: de groeifase. Het is je vast ook weleens opgevallen dat je haar sneller groeit in de zomer, sterker nog: zo’n 90 procent van je haar zit dan in deze groeifase en maar 10 procent in de uitvalfase. Dit wisselt per seizoen, want in de herfst is het uitvalspercentage dus hoger. Dat zou kunnen komen door hormonale veranderingen en vooral doordat in de herfst ons testosteronniveau op z’n hoogste ligt, wat ervoor zou kunnen zorgen dat ons haar dus meer uitvalt, maar helemaal duidelijk is dat helaas (nog) niet. Dit geldt overigens ook voor onze wimpers en wenkbrauwen: de groei- en uitvalfase hiervan liggen alleen wat korter, zo’n 6 tot 8 weken. Dus als je wimpers ineens een stuk minder vol zijn, dan weet je nu waar het aan zou kunnen liggen.
Dat het met hormonen te maken zou kunnen hebben verbaast mij overigens niks, want na mijn zwangerschap en het geven van borstvoeding had ik ook de welbekende haaruitval. Mening andere moeder had mij hier al voor gewaarschuwd, maar zodra het gebeurt is het altijd confronterend, want je hebt het idee dat je geen haar meer overhoudt. Als je echt merkt dat dit maanden later nog zo is en je zelfs kale plekken begint te krijgen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan en dit te laten controleren. Niet alleen na een zwangerschap, maar dus ook na seizoenswisselingen.
Wat kun je eraan doen?
Door gezond en gevarieerd te eten, aanvullende vitamines te slikken zoals biotine (laat je hiervoor adviseren door een specialist), niet te veel gebruik te maken van producten zoals droogshampoos die je hoofdhuid kunnen irriteren en te warme stylingtools kun je het eventueel beperken. Extra aandacht besteden aan je hoofdhuid is trouwens niet geheel onbelangrijk met de hiervoor geschikte producten (dit zijn dus geen shampoos). Je nieuwe haarfollikels beschermen kan ook op de lange termijn een positief effect hebben (lees er hier meer over). En als laatste: relax. Maak je niet te veel zorgen als je ineens wat meer haaruitval hebt dan die week ervoor; stress doet niet heel veel goeds voor je lokken. Dus plan die massage maar even in en zorg voor die hormonale balans, dan zul je zien dat je haarborstel wat minder gevuld is.
Bron: Haarstichting