Waarom een spijkerbroek ook na je 50e (of 60e etc.) nog lekker zit
De spijkerbroek, onze trouwe metgezel vanuit onze jeugd. Versleten, verwassen, versteld. Die blijf je dragen tot het eind.
Weet je nog? Voordat we onze net gekochte Levi’s, Lee of Wrangler aantrokken, moest hij eerst even goed gewassen worden, liefst ook nog gebleekt.
Sommige jeansliefhebbers gingen ermee de zee in om het zoute water zijn blekende werking te laten doen. Vervolgens zat de broek als gegoten.
We hebben er al heel wat versleten in ons bestaan. Niet alleen broeken overigens, want ook jeans overhemden en jacks waren extreem populair in de jaren 70 en 80. We woonden er gewoon in! De jeans zijn nooit uit ons modebeeld verdwenen. Je bent altijd juist gekleed met een jeans, je wordt geaccepteerd door alle bloedgroepen en leeftijden en je oogt eeuwig jong. We weten nog dat ons spijkerjasje tot op de draad was versleten en onze moeder had hem al in de voddenzak gegooid. We haalden hem er snel uit om hem dan maar zelf op te ‘lappen’, tot soms wel 3 lappen over elkaar! En je had ook altijd een favoriet, nu nog steeds. Er is altijd een perfect zittende jeans, een exemplaar dat je eigenlijk nooit in de was wilt doen.
Gemiddeld heeft een Nederlander zo’n 5,4 spijkerbroeken in de kast liggen. Per jaar worden er in ons land rond de 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Wereldwijd zijn dit er maar liefst 2 miljard. De jeans is een kledingstuk dat niet alleen lekker zit, je hoeft je ook geen moment zorgen te maken over een vlekje, spat of kleine beschadiging. Bij elke andere ‘nette’ broek schiet je direct in de stress en loop je voor paal, niet met een spijkerbroek. Je kunt er altijd op vertrouwen.
Bovendien ben je altijd modieus met een jeans. En je blijft je jeugdig voelen, juist ook dankzij de relatie tot vroeger. Jeans staan voor vrijheid, rebellie en avontuur.
Tot slot nog een weetje en een tip over de jeans.
Klein broekzakje
Heb jij je ook altijd al afgevraagd waar nu precies dat kleine broekzakje aan de voorkant voor bedoeld is? In dat minizakje dat verstopt zit in een andere broekzak, kun je eigenlijk net niets kwijt. Dus wie heeft ooit bedacht dat dit handig was en waarom? Wel, we hebben het verlossende antwoord voor je: de jeans is rond 1853 ontstaan en in die tijd droegen veel mannen een zakhorloge. Als dat horloge in de grote broekzak werd opgeborgen, dan ging hij vaak kapot. Door de toevoeging van dit minuscule zakje konden zakhorloges onbeschadigd op hun plek blijven zitten. Inmiddels dragen we geen zakhorloges meer, maar spijkerbroeken zijn nog altijd onderdeel van het alledaagse modebeeld.
Spijkerbroeken koelen en niet spoelen!
Voor het behoud van de kleur van een spijkerbroek is het belangrijk om deze niet te vaak te wassen. Ruikt hij muffig? Gooi hem niet meteen in de wasmachine. Het advies is ‘koelen in plaats van spoelen’: stop je jeans dus een nachtje in de vriezer! Daarin worden bacteriën namelijk gedood. Daarna is je spijkerbroek weer fris om gedragen te worden. Geurtjes verwijderen kan ook op een andere manier: geef je lievelingsjeans eens een stoombadje door deze tijdens je douchebeurt in de badkamer te hangen. De stoom van de douche zorgt ervoor dat onaangename geurtjes verdwijnen.
Is het toch echt tijd om je jeans te wassen? Stop hem dan altijd binnenstebuiten in de wasmachine. Hierdoor blijft de wassing langer mooi en zal je spijkerbroek minder snel slijten. Of leg hem in een badje met lauw water en een scheutje azijn. Vermijd vervolgens het strijkijzer, en laat je spijkerbroek op natuurlijke wijze drogen door hem ondersteboven aan de waslijn te hangen. (Zo voorkom je dat de broek krimpt of lelijk wordt).
Tip: een oude, vervaagde broek kun je nieuw leven inblazen door hem samen met een gloednieuwe donkere jeans te wassen.
Bron: Falder.nl, Jojojeans