Waarom doen we dit?
Laten we het even hebben over de oneindige blikjes en peuken die je op de grond vindt.
Afval scheiden, daar doe ik op het neurotische af aan mee. Oranje kliko voor plastic en blik, blauwe voor papier, bruine, grijze… the works. Glas naar de glasbak (op de fiets naartoe natuurlijk!) en lege batterijen netjes apart. Verbeter de wereld, begin bij jezelf – die Loesje-tekst had ik kunnen bedenken. Maar nou hoor en lees ik steeds vaker over allerlei dingen die we niet meer zouden moeten eten of drinken of doen omdat we er het milieu teveel mee zouden belasten. Als je nog rood vlees durft te eten tegenwoordig krijg je niet alleen vegetariërs maar ook de milieugestapo op je dak. In de winter gezellig een blok hout uit eigen tuin in de houtkachel? Waag het niet!
Maar daar ben ik dus even helemaal klaar mee. Ik stel voor dat al die wereldverbeteraars hun tijd en energie eens gaan richten op een andere, veel grotere doelgroep, namelijk die van de mensen die bij het stoplicht hun fastfoodverpakkingen uit het raam flikkeren en hun sigarettenpeuken op het strand achterlaten. Kijk bij een willekeurige bushalte, berm of carpoolplaats, of eigenlijk op welke plek in Nederland dan ook eens om je heen: zwerfafval. Overal.
Vooral lege blikjes, waarvan 95 procent van energiedrankjes. Ik bedoel: als je net zo’n blikje achter de kiezen hebt, dan heb je toch op z’n minst de energie om dat lege blikje in een prullenbak te gooien? Of die lachgaspatronen, die je overal ziet liggen. WAAROM? Als de jeugd die daar high van wordt ze niet op de openbare weg uit zou strooien, dan zou niemand (op de horecagroothandel na misschien) van het toegenomen gebruik hebben geweten en zou niemand zich er druk om maken. Snappen die jongeren nou zelf niet dat iedereen ze met rust zou laten als ze hun troep gewoon thuis in de kliko zouden mikken? (En moeten lachgaspatronen dan in de grijze of de oranje kliko? #dwangneurose)
Moeten we dan bij iedere bushalte, op iedere hoek van de straat en bij elk stoplicht een afvalbak neerzetten? Nee! Geinig idee hoor, die ‘blikvangers’ die je bij sommige stoplichten ziet, maar heb je weleens gezien wat voor t*ringzooi het daaromheen is? En wat voor signaal geef je ermee af? ‘Het is normaal dat je je afval uit je autoraam gooit of waar dan ook op straat laat vallen – hadden we als maatschappij maar een prullenbak voor je neer moeten zetten.’
Bij openbare afvalbakken is het ook altijd een troep. Is de bak vol of past het afval niet makkelijk door de opening? Dan gooien we het er toch naast? Komt iemand anders wel opruimen, onder het motto: daar betalen we toch belasting voor?
Het kan ook anders. In Japan zijn vrijwel nergens afvalbakken op de openbare weg. En schoon dat het er is! Als een Japanner ergens naartoe gaat en eten of drinken of wat dan ook meeneemt, dan stopt ‘ie na consumptie de lege verpakkingen weer in z’n tas, eventueel in een speciaal daartoe meegenomen afvalzakje, en gooit ‘ie de boel thuis of op z’n werk in de juiste bak. Lege verpakkingen zijn sowieso lichter en minder volumineus dan volle verpakkingen, dus wat vol mee heen kan, kan toch ook leeg mee terug? Zo logisch als wat. Waarom zouden wij (en de rest van de wereld) dat niet kunnen? Dus ik pleit voor niet meer, maar juist minder openbare afvalbakken en heropvoeden die handel. Even de zweep erover en de wereld ziet er een stuk beter uit.
Door: Madeleen Driessen