Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?

 

Ken je hem nog? Ik zing hem zo, de tekst floept er nog gewoon uit alsof ik Barend Servet himself ben.

 

 

 

 

Vind jij nou ook dat we tegenwoordig zoveel dingen niet meer ‘mogen’? En zoveel andere dingen moeten. Hoe is dat zo stiekemweg om ons heen ontstaan? We woonden toch in het enige land dat het woord ‘gezellig’ kent?

 

Toen ik begon met roken moest dat eigenlijk bijna wel, anders hoorde je niet bij de grote mensen. De glaasjes met sigaretten stonden op elk feestje gezellig naast de glaasjes met pepsels. Het zag er meteen gastvrij en feestelijk uit. Roken gevaarlijk? Dat hoorde je toen echt niet. 

 

De vaste Hollandse maaltijd was AGV (aardappelen-groente-vlees), als je daarvan afweek was je best ‘excentriek’. Sinds een paar jaar zijn in sommige steden reclames voor vlees verboden. Dat zou vroeger een 1-april-grap geweest zijn. 

 

En nu? Zelfs geen mini-spekje zit er meer in, in de recepten die we bij ons groentepakket krijgen. Niet dat ik daar nou mee zit, ik kook altijd al per ongeluk een aantal keer per week zonder vlees. Mijn arsenaal aan recepten is onuitputtelijk en m’n kookboekenkast puilt uit, dus ik red me wel. En om de boel lekker te maken heb ik de verrukkelijkste specerijen en kruiden in huis. Van szechuanpeper en gerookte paprika tot mosterdzaad en van laurier en steranijs tot nootmuskaat. 

 

Oeps

 

Nootmuskaat. Mijn klomp brak ervan. Heb je het ook gehoord?

 

In een nieuwe woonwijk in Amsterdam zouden alle straten namen van kruiden en specerijen krijgen: Kurkumakade, Saffraanlaan, Vanillestraat, Basilicumstraat, Garam Masalastraat, Kruidnagelstraat en Nootmuskaatstraat onder andere. Die laatste bleek ineens gevoelig te liggen en werd daarom vervangen door Mierikswortelstraat. Nootmuskaat: foute boel

 

Nootmuskaat komt oorspronkelijk van de Indonesische Banda-eilanden, volgens zeggen ooit de enige plek waar nootmuskaatbomen stonden. De VOC heeft in 1621 besloten om het monopolie op nootmuskaat en foelie (dat om het nootmuskaatbolletje heen groeit) te verkrijgen. “Wij” hielden alle botanische informatie geheim, zodat die bomen niet ook op andere plekken geplant konden worden. Daarvoor is de hele bevolking van de Banda-eilanden uitgemoord of tot slaaf gemaakt. 

 

“Wij” dus. Onze schuld. Vierhonderddrie jaar geleden hè. En dat leuke bolletje mag nu dus ook niet in een straatnaam. Waar moet dat heen? Jongens, jongens…

 

Hoogste tijd voor iets gezelligs

 

Over specerijen gesproken, ik heb nog een lekker recept. Zonder nootmuskaat, ik kijk wel uit. Van Gordon Ramsay geleerd: gepickelde bleekselderij. Heerlijk bij gefrituurde drumsticks. Ik probeerde het een keer, zeker wetend dat het eenmalig zou zijn, maar het is hier al regelmatig op herhaling.

 

Intussen heb ik een pot staan met de ‘pickle-basis’, die je ook voor veel andere groenten kunt gebruiken. Die basis maak je door in 900 ml kokend water al roerend een liter witte-wijn-azijn, 900 gram kristalsuiker en 60 gram zout op te lossen. Daarvan pak ik wat ik nodig heb als ik die zoetzure knapperige selderij maak. 

 

Zet een extra pot of weckfles klaar. Snij de bleekselderij in mooie schuine plakjes en doe ze in de pot. Breng van het basismengsel zoveel als je nodig hebt aan de kook met veel mosterdzaadjes, een lekker zwikkie kruidnageltjes en flink wat zwarte peperkorrels. Giet als het kookt dat mengsel in de pot over je bleekselderij. Deksel erop en af laten koelen. Daarna kan de pot in de koelkast. Als je dit ’s ochtends doet, is het bij het avondeten al lekker. Ook lekker als snackje bij de borrel. En… het staat nog gezellig ook, zo’n pot. 

 

 

Waar het heen moet? Nou weet je wat?

 

Laten we ervoor zorgen dat we het uniek Nederlandse woord ‘gezellig’ waar blijven maken. We hebben er allemaal wel een voorstelling bij en weten ook allemaal wel hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen, wat gezelligheid om ons heen. Zou het niet een heel mooi nationaal goed voornemen zijn? Met goede voornemens mag je ook best eind januari nog beginnen, toch?

 

Doe je mee? Gezelligheid werkt aanstekelijk. Ik wens je, om meteen een goed begin te maken, een gezellige week.

 

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska