Voor op je bucket list: Noors Lapland

 

Eerlijk is eerlijk: ik ging erheen om het Noorderlicht te zien, maar dat vergat ik al een paar seconden na aankomst.

 

 

 

Want ook al is Lapland voor velen wel een bestemming vanwege dat gewilde Noorderlicht, heeft het zóveel meer te bieden dan dat. Zelf ging ik naar het Noorse gedeelte van Lapland, naar het dorpje Tromsø om precies te zijn. Ideaal, want Transavia biedt sinds dit seizoen directe vluchten aan naar deze bestemming.

 

En het is de perfecte uitvalsbasis om Noors Lapland te ontdekken. Het dorpje zelf is heel charmant en leuk, met genoeg restaurantjes en barretjes om je te vermaken, maar ook overdag is er genoeg te doen. Zo heb je een kabelbaan (Fjellheisen) die je naar een behoorlijke hoogte brengt, van waar je een bijzonder mooi uitzicht hebt over Tromsø. Boven kan je ook nog eens mooie wandelingen maken en er is een cafeetje waar je kan lunchen en avondeten. Leuk: die is tot middernacht open, dus ook hier heb je kans het Noorderlicht te zien.

 

Maar verder zijn er heel veel excursies te boeken vanuit Tromsø. Even een tip van mij: ik was best overweldigd door alle opties, dus ik heb mijn hele reis vanuit hetzelfde platform geboekt, namelijk Booking.com. Daar kan je namelijk zoals je weet accommodaties boeken, maar ook vluchten en dus ook attracties. Lekker overzichtelijk én je weet zeker dat je niet iets verkeerds boekt; ik boek al een tijdje al mijn attracties nu via Booking.com en je weet dat het dan een betrouwbare aanbieder is.

 

Zo kan je attracties boeken om het Noorderlicht te spotten (ook inclusief fotoshoot als je wilt), excursies door de wildernis, husky-puppy’s trainen en boottochten door de fjorden. En dat is pas een kleine greep uit alles wat je kan doen in Noors Lapland, dus je snapt: je kan hier makkelijk een week vertoeven als je wilt — er is genoeg te doen. 

 

Helaas was ik er korter dan een week, maar het heeft zoveel indruk op me gemaakt. Ik kan echt met zekerheid zeggen: Lapland móet echt op je bucket list, want het is echt een waanzinnige ervaring. Mijn voornemen dit jaar was om meer uit mijn comfort zone te gaan, óók in mijn reizen — en dit was daar de eerste trip van. Dit schijnt overigens ook één van de reistrends volgens Booking.com voor 2024 te zijn, dus in die zin doe ik lekker mee met de trend. Maar stiekem wil ik eigenlijk alweer terug, want in de zomer lijkt Lapland me ook geweldig. Mocht je dus nog twijfelen: doen!

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer