¡Viva España!

 

Het was niet eens zo´n grote val. Hij gleed gewoon uit mijn handen. Een deuk aan de buitenkant was het ergste wat er was gebeurd, dacht ik.

 

 

 

Ik legde mijn laptop weg en keek er verder niet meer naar om. Totdat ik de volgende ochtend wakker werd en het scherm openklapte. Verdorie, een dikke vette barst diagonaal over het scherm. Geen muziek meer in te krijgen. 

 

Ineens merk ik hoe afhankelijk ik ben van de elektronica om mij heen. Als ik mijn telefoon kwijt ben breekt het klamme zweet mij altijd al ogenblikkelijk uit. Maar zonder laptop ben ik echt reddeloos verloren. Sinds corona kunnen psychologen veel interventies online doen. En dat heeft het voor mij ook – mede – mogelijk gemaakt om in het buitenland te kunnen gaan wonen en werken. Ik kan mijn cliënten gewoon via het beeldscherm zien. Maar dan moet ik natuurlijk wel een laptop hebben. 

 

Ook mijn columns schrijf ik op de laptop, dus er zit niets anders op dan mijn agenda leeg te vegen en naar de dichtstbijzijnde computerwinkel te rijden en een nieuw exemplaar aan te schaffen. Zo gezegd, zo gedaan. Een uur later sta ik buiten met een spiksplinternieuw exemplaar onder mijn arm. Onder twee zelfs want ik wil niet het risico lopen dat ook deze uit mijn handen glipt. 

 

Eenmaal thuis installeer ik mij meteen achter de laptop, omdat het inleveren van deze column aan een deadline gebonden is. En dan merk ik het: er is iets vreemds met deze laptop. Waar ik mezelf in de loop van de jaren heb aangeleerd om blind te typen verschijnen er ineens andere tekens op mijn beeldscherm. Een streepje in plaats van het vraagteken, het apenstaartje onder een onmogelijke toetsencombinatie en een aparte toets voor een accentteken.

 

En dan dringt het tot mij door: zelfs mijn toetsenbord is Spaans. Er is zelfs een aparte toets voor een omgekeerd vraagteken en een N-con-tilde, zo´n N met een kringeltje erboven. Na enig gevogel vind ik ook op mijn software de programmering die daadwerkelijk bij het Spaanse toetsenbord hoort, in plaats van het bij mij standaard geprogrammeerde Nederlands. Heerlijk, mijn internationale leven neemt een onverwachte vorm aan. En kan het eigenlijk beter, vraag ik me af. Ik neem mijn laptop veilig mee in de laptoptas en loop ermee naar het pleintje een paar deuren van mijn huis. Om daar heerlijk in het zonnetje een paar uur in de buitenlucht te gaan zitten werken. ¡Viva España!

 

Door: Saskia Geraerts

Na een turbulente periode waar alles wat vaststaand leek op losse schroeven stond nam psychologe Saskia Geraerts van Houten het dappere besluit om naar Mallorca te verhuizen. Hier geeft ze haar leven opnieuw vorm. Af en toe komt ze nog naar Nederland voor werk, onder andere op tv en als spreker.

Afbeelding van Saskia Geraerts