Ken je het verhaal van Jan en Jeroen uit Amsterdam al?

 

Het is weer zo’n sterk staaltje bij de wilde spinnen af ambtenarij om niets van te begrijpen.

 

 

 

Wie maalt er nou om de sores van Jan en Jeroen uit Amsterdam? Zelfs nooit van die twee gehoord? Wel, Jan en Jeroen hebben een giftshop annex pakketpunt in het centrum van de stad en alleen al het pakketpunt is goed voor zo’n 13.000 pakketjes in en uit per maand. Het is het gevolg van de pandemie die hen dwong om naar extra inkomsten op zoek te gaan waardoor ze uitbreidden van alleen DHL naar zes koeriersdiensten, met als gevolg dat het zes lange dagen per week een constant komen en gaan is van klanten met hun pakketten.

 

Jan en Jeroen houden van hun klanten – althans van de meeste van hun klanten. Al kunnen ze er niet omheen dat er ook een zootje asocialen tussen zit. Dat is het zootje dat voor hun deur het afgehaalde pakket openscheurt en de verpakking op straat pleurt. Omdat het adres van hun winkel erop staat, houdt de gemeente hen verantwoordelijk voor de rotzooi en dat heeft inmiddels zo’n 25 bekeuringen van 95 euro elk opgeleverd waarmee Jan en Jeroen laatst het Parool haalden.

 

Of ze van plan zijn die boetes te betalen? Om de dooie dood niet. Als de gemeente een servet van Febo op de stoep vindt sturen ze daar toch zeker ook geen bekeuring naartoe? Zit wat in! Aanvechten dan? Schei eens uit. Ze werken zes dagen van de week van de vroege ochtend tot in de avond. Alsof ze de spaarzame tijd die ze overhouden gaan verspillen aan een gevecht op niks af met een stel ambtenaren. Zit ook wat in.

 

Het Parool heeft de gemeente eens aan de tand gevoeld over dit akkefietje en die kwam met het lumineuze advies om de gegevens van hun klanten goed bij te houden. Jan en Jeroen kunnen die klantgegevens namelijk gerust doorgeven aan de gemeente, waarna die op haar beurt verhaal gaat halen bij de betreffende klant. Maar ja, als Jan en Jeroen die gegevens niet kunnen verstrekken, dan moet de gemeente hen helaas verantwoordelijk houden voor het vervuilen van de stad.

 

Wie er om de sores van Jan en Jeroen uit Amsterdam maalt? Ik in ieder geval wel en daarvoor hoef ik ze echt niet te kennen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans