Verdeel nooit de huishoudelijke taken

 

Jij ruimt altijd de vaatwasser uit, hij zorgt dat het afval naar buiten is. Jij doet de was, hij schrobt de badkamervloer. Taken verdelen in huis is nog nooit zo níet sexy geweest.

 

 

Verdeel de taken vooral niet in huis als je ooit nog van bil wilt gaan met je partner.

 

Vergeten
Want het is funest voor je relatie, dat tuttige klusjes verdelen. Het werkt volgens psychologen namelijk ook écht niet: je krijgt er nog gedoe over ook. Want de vaatwasser? Dat is een stuk minder ‘erg’ om te doen dan een tjokvolle gore meurende vuilniszak naar buiten sjouwen. Wat de taakverdeling ook is, je krijgt er vanzelf gedoe over. Want of jij vergeet het, of hij. En dan is het weer zeuren op elkaar.

 
Machtsspel
Het huishouden houdt onderzoekers en schrijvers al jarenlang bezig. Waarom blijft het vaak zo’n punt van discussie bij koppels? Waarom hebben vrouwen altijd het gevoel dat ze meer doen? Verdeel het huishouden eerlijk tussen man en vrouw, anders delft de tweede het onderspit, stelt de Amerikaanse schrijver Eve Rodsky. Als je het niet duidelijk verdeelt met je partner, dan kun je misschien situaties krijgen waarin de man des huizes gaat sporten, terwijl jij nog even alle kindertroep opruimt en schoonmaakt.  ‘Mannen hebben twee keer zo veel vrije tijd als vrouwen, blijkt uit onderzoek. Ze claimen het gewoon: ik ga golfen, doei! Vrouwen mogen het thuis opknappen.’ Dat is ook niet wat je wilt.

 

Het gemak van een man zit ‘m vaak in de opmerking: ‘Ja, maar ik verdien het meeste geld, dus ik moet ook het meeste tijd krijgen om te werken of te ontspannen.’ Zo werkt het niet meer in 2021. ‘Het gaat erom dat we de tijd van mannen en vrouwen als even waardevol gaan zien.’ Want als jij altijd bezig bent met de kinderen/de hond/het huis, hou je ook minder tijd over om jezelf te ontwikkelen of je hobby’s om te zetten in iets rendabels. ‘In feite is het een machtsspel dat verandering in de weg zit,’ vindt Rodsky. Want de overbelasting van vrouwen thuis gaat ten koste van hun carrièrekansen. ‘Als we tijd als geld blijven zien, dan hebben we over honderd jaar nog steeds hetzelfde probleem. En ruziënde koppels. Tijd is tijd. Mannen én vrouwen hebben maar 24 uur in een dag.’

 

Taken maken
Wat dan het beste trucje is om een schoon huis te hebben én een leuke relatie te houden? Schrijf alle taken eens op die moeten gebeuren en verdeel de kaartjes. Niet alles hoeft altijd, maar soms moet nu eenmaal die keuken geboend worden. Dan komt die kaart op de ‘to do’ stapel. Die stapel ga je eens per week samen verdelen. Lekker op zondagochtend bijvoorbeeld. Kiezen en uitvoeren maar. En daarbij hoort ook het plannen en het vooruit denken: heb je wel schoonmaakmiddel voor dat keukenputje? Anders ga je dat ook even halen. Het hele kaartje is voor jou óf je partner.

 

En de beste tip van de experts? Zoek een hobby. Net als je man. Dan kun je wat doen met die tijd die je meer dan ooit gaat pakken voor jezelf. ‘Sorry schat, ik ben tennissen/yoga’en/rennen, doei!’ Gewoon doen. Die vaat komt morgen wel weer – of niet.

Bron: de Volkskrant

Door: Redactie Amayzine.com