Van dit eten krijg je een heel slecht humeur

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: eten en drinken waar je chagrijnig van wordt.

 

 

Al die suikers en koolhydraten geven een suikerkick, waarna je knorrig, moe en verstrooid wordt.

 

Troostvoer? Nee?
Huh? Maar het heet toch troostvoer omdat je ervan opknapt? Klopt, zegt de wetenschapper, maar dat komt omdat we dat eten zien als beloning. Je hebt liefdesverdriet of stress, dus mag je van jezelf een rol Pringles leeg eten, zoals nu, in coronatijd. Zijn we er allemaal vrolijker en gelukkiger van geworden? Niet echt. En dat vindt Smith niet gek. Zij geeft een lijstje met acht dingen waar je humeur aantoonbaar van verslechtert.

 

1. Alcohol
Hoofdpijn, maagzuur, slechte nachtrust, kater: heb je nog meer redenen nodig? Een beetje alcohol is niet erg, daar word je over het algemeen zelfs wat vrolijker van, maar te veel drank – en dat is volgens de expert al meer dan één glas per dag – kan je humeur verpesten, vooral de volgende dag.

 

2. Frisdrank
Frisdrank zit bomvol suikers die door je lichaam snel worden opgenomen. Gevolg: een suikerkick en daarna een uitgeblust gevoel. Light frisdrank dan maar? Misschien niet, want te veel aspartaam wordt in verband gebracht met lichte depressies en angststoornissen. Hou het dus maar bij water en thee, adviseert Smith.

 

3. Koffie
Een bakkie troost, zo heet het natuurlijk niet voor niets. Maar neem niet te veel, zegt de Britse diëtist Tai Ibitoye, want van te veel cafeïne word je nerveus en prikkelbaar. Het Voedingscentrum adviseert maximaal vier koppen koffie per dag.

 

4. Taart, cake, koekjes
Als het aan de experts lag, konden we taart en koek alleen stiekem bij dealers op de hoek van de straat kopen. Elk lekker gebakje bevat natuurlijk suiker en daar hadden we al over gemopperd, gecombineerd met vet, zoals boter, en koolhydraten: het kan bijna niet slechter. Maar wacht even: uit ander onderzoek blijkt juist dat een taart bakken goed is tegen de stress.

 

5. Patat
Ook op de lijst van verboden voedsel. Te zout, zeggen de experts, te veel verzadigd vet en dan ook nog al die koolhydraten. België, lezen jullie mee? Als vervanging adviseren ze quinoa en bruine rijst.

 

6. Slechte tussendoortjes
Je was er al bang voor: ook chips, pizzabroodjes, frikandellen en andere zogenaamde processed foods zijn slecht, slechter, slechtst. Ze zorgen voor een piek in energie en daarna een soort food coma. Iets lekkers mag heus wel, zeggen de experts, maar schrap deze snacks uit het weekmenu en eet ze heel af en toe als iets extra’s.

 

7. Donuts
De weg naar de hel is geplaveid met… donuts, volgens de voedingsdeskundigen. Niet lastig om te bedenken waarom: koolhydraten, suiker, vet. En in de vulling zit soms wel een aardbei of een framboos, maar lang niet genoeg om ze mee te tellen bij de twee ons groente en twee stuks fruit. Tip van diëtist Ibitoye: een bruine boterham is net zo lekker.

 

8. Ham, worst en andere vleeswaren
De meeste vleeswaren zijn erg zout en bovendien bevatten ze veel conserveermiddelen en smaakversterkers: allemaal niet zo gezond. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan: in plaats van kant-en-klare kipfilet voor op brood kun je een kipfiletje baken of grillen en dat in plakjes snijden. De voedingswetenschappers zien een voordeel aan vleeswaren: ze bevatten veel proteïnen, en daar zou je humeur juist van opknappen.

 

Dus er mag helemaal niks meer?
Een lijstje om vrij chagrijnig van te worden, eerlijk gezegd. Mag er helemaal niks meer? Voel je je al een tijdje niet tof, sloom en depri, dan is het geen slecht plan om eens te kijken wat je eet op een dag. Misschien dat een salade je meer opvrolijkt dan de zoveelste zak Chokotoffs. Maar een parkeerboete wegsnoepen met een zak M&M’s zal je niet tot de rand van een klinische depressie brengen, en van een flesje prosecco om een nieuwe opdracht te vieren verander je ook niet in een zure alcoholist. Weet je wat, we denken er nog even over na. Wie neemt het laatste plakje cake? Zelfgebakken, tegen de stress!

Door: Redactie FavorFlav