Upskirting zeg je? Is dat opeens ook al strafbaar?

 

 

Het bestaat dus, dat stiekem onder de rok fotograferen. En op veel plaatsen staat er al gevangenisstraf op.

 

 

Zeg, viezerik! Scheer jij je eens even heel gauw weg met dat mobieltje van je, onder mijn rok! Nee echt hoor, daar moet ik niets van hebben, van dat stiekeme foto’s maken, daarbeneden in het donker. Of ik een grapje maak? Just try me!

 

Het bestaat dus, dat stiekem onder de rok fotograferen. En het heet upskirting. Onder het motto dat het niet alleen maar Brexit is wat de klok slaat in de UK, keurde het Britse Hogerhuis afgelopen woensdag een wetsvoorstel goed om upskirting als seksueel misdrijf strafbaar te stellen met maximaal twee jaar gevangenisstraf. Hoewel de koningin het plan nog wel eerst moet goedkeuren – formaliteitje – weet je dus dat je gerust een rokje aan kan trekken als je nog even snel een weekendje naar Londen wil; nu het nog kan, qua Brexit.

 

De wet is te danken aan de 26-jarige Gina Martin die in 2017 op een festival was en zag dat twee mannen foto’s van haar kruis maakten. Toen ze aangifte deed bij de politie werd haar verteld dat die niet veel kon doen omdat het beeld niet duidelijk genoeg zou zijn. Maar Gina liet het daar niet bij zitten en startte een petitie die ruim 100.000 handtekeningen opleverde en uiteindelijk op steun van de overheid mocht rekenen.

 

In de Amerikaanse staat Massachusetts werd het in 2014 al strafbaar om een stiekeme foto of video te maken onder iemands rok. Dat gebeurde nadat een man in een trolleybus zijn telefoon onder de rokken van vrouwen schoof om foto’s te maken.

 

Inmiddels is upskirting ook al strafbaar in Schotland, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland en België is het toegestaan te filmen en fotograferen in de openbare ruimte en dit geldt vooralsnog ook voor ‘upskirts’, al werkt justitie momenteel wel aan een wet die filmen onder rokjes ook in Nederland strafbaar maakt.

 

 

 

Er zijn in eigen land overigens drie voorbeelden van rechtszaken waarbij iemand zich voor de rechter moest verantwoorden voor het onder de rokken filmen in het openbaar. Twee stiekeme gluurders werden veroordeeld, een derde werd vrijgesproken.

 

To be continued dus. En als het jou overkomt: justitie adviseert om in ieder geval aangifte te doen!

 

Bron: NU.nl

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans