Twee keer per week afspreken met vrienden is goed voor je gezondheid 

 

Niet afzeggen dus als je te druk bent!

 

 

De vrouw van mijn beste vriendin was jarig, een goed excuus om onszelf in te laden en een feestje te vieren in de buurt van Haarlem. De zuidelijkste reed vanaf het eiland waar we opgroeiden via Utrecht, langs mijn stulpje en weer door naar de jarige. Ze zat zo’n drie uur enkele reis in de auto, maar het was geen probleem want onderweg was ze toch al. Zei ze. En eerlijk: die uren in de auto zijn trouwens om te gieren.

 

Op maandag eet en drink ik met vriendin B. ergens binnen de ring, op 20 juli pakken we met z’n vieren een festival, in oktober viert B. haar huwelijkse jubileum en in november gaan we een dagje-nachtje naar Den Bosch toe. Moeten we alleen nog iets verzinnen voor augustus en september, maar dan hebben we elkaar toch maar mooi één keer per maand gezien. Prima score, dacht ik zo. Te weinig, zegt een onderzoek nu, want twee keer per week afspreken met vrienden is pas echt gezond. Ik vermoed dat er eerst dikke paniek uitbreekt als ik ze dit vertel en dat we dan een timetable nodig gaan hebben voor wie wanneer aan de beurt is, want ze hebben ook nog kinderen.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford kwamen met deze gezellige onderzoeksresultaten. Je vrienden twee keer per week zien is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. The more the merrier zelfs, want hoe meer vrienden je hebt, des te minder risico je loopt om ziek te worden, je herstelt sneller na een operatie (?) en er zit zelfs een kans in dat je langer leeft. Ik vind dit drie uit-ste-ken-de redenen om mijn agenda te trekken, meer dates te plannen en vage kennissen van vroeger ook maar weer even uit het stof te halen.

 

De professoren leggen uit hoe het zit met die twee keer per week, want dit is bij een doorsnee persoon het gemiddelde dat je je vrienden of familie ziet. Vrouwen met vrienden hebben minder stress; dat heeft met het zogenaamde liefdeshormoon te maken dat veel goeds doet tussen de oren. Ook mannen hebben net zoveel profijt bij het bonden met familie en vrienden. Je mag het verdelen hoor, het hoeft niet twee keer per week dezelfde te zijn, dat maakt de score weer wat makkelijker te halen.

 

Niet afzeggen dus als je te druk bent (of doet alsof), je vrienden zorgen er juist voor dat je stress afneemt. Ga ik nu even iets appen naar de één over wijn en iets met terras naar de ander.

 

 

Bron: The Oprah Magazine

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans