Maartje: Als je in deze tijd niet genoeg kunt krijgen van lichtjes, lichtjes en nog eens lichtjes, dan is het Amsterdam Light Festival je place to be.

 

Water Colors-route
Vanaf het water volg je de Water Colors-route, met dit jaar als thema View on Amsterdam. De route leidt langs indrukwekkende lichtkunstwerken, speciaal ontworpen voor het festival door internationaal toptalent. Zoals de grote, fel verkleurende tulpen van Hongaarse kunstenaar Peter Koros. Of het kunstwerk Nexus, de eyecatcher van het festival (die je misschien al op posters voorbij hebt zien komen) gemaakt door eveneens een Hongaar, Viktor Vicsek.

 

Een andere indrukwekkende installatie is die van Nederlander Reier Pos: met laserlicht laat hij op het Scheepvaartmuseum de originele blauwdruk van het gebouw zien. Duim stiekem voor een plensbui, want regendruppels geven de laserstralen een magisch diamanten effect, maar dit terzijde. Over magische effecten gesproken: kunstwerk Lightwaves van laboratorium Forces for Architecture beweegt mee op de wind en schittert naarmate het harder gaat waaien.

 

Vanaf het water
Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want je blijft je verbazen, vooral vanaf het water. Regel een boot en vaar onder een 650 kilo wegend kanten oud Noord-Hollands kapje door, dat ondanks zijn gewicht boven het water lijkt te zweven als een kanten vliegend tapijt. Ook vaar je langs een lichtinstallatie die volledig verwerkt zit in een rijtje oude bomen langs de gracht. De lichtslierten (wisp in het Engels, zo ook de titel van dit kunstwerk van Franse ontwerpstudio Pitaya) lijken te dansen om de boom en geven het geheel een prachtig effect langs het water.

Natuurlijk kun je het festival niet alleen vanaf het water bewonderen – sommige kunstwerken lenen zich er uitermate goed voor om even rustig bestudeerd te worden aan land in plaats van vanaf de boot. Zoals de installatie van Nederlands architect en vormgever Laurent de Wolf, die in de vorm van drie ramen een surrealistisch en sinistere scene projecteert, waardoor het net lijkt alsof je bij een grachtenpand naar binnen kijkt waar zich mysterieuze dingen afspelen. Voyeuristisch ten top.

 

Wandelroute Illuminade
Tot 8 januari 2017 wordt de wandelroute Illuminade georganiseerd. Deze route – geïnspireerd door de natuur – loopt langs meer dan 20 lichtkunstwerken door de Weesper- en de Plantagebuurt. Van vliegende groene varkentjes tot grote oogballen die je aanstaren en volgen vanaf de grond (gekozen door de Kinderjury). En er is meer! Meer kleur, meer licht, meer Amsterdam. Een regenboog! (AP1)Een laserkunstwerk onder water! De neonkleurige hond die zijn poot licht boven de gracht!(AP2) De kaleidoscopische beelden geprojecteerd op verstuivende waterdruppels! Het reizende souvenir winkeltje! (“Memories are souvenirs too”) Een paar uitverkoren verlichte fietsen uit de collectie van 15.000 fietsen die jaarlijks uit de gracht worden gevist! Afijn, het Amsterdam Light Festival, een must deze winter.

 

 

 

Fotografie: Lighting Design Academy – Copyright Janus van den Eijnden

Bart @ Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.