Zo, Die durft

 

Ik zou me als lammetje rond Pasen juist maar een beetje gedeisd houden. Lam zijn kan namelijk erg veel betekenen in deze periode.

 

Ik zou me als lammetje rond Pasen juist maar een beetje gedeisd houden. Lam zijn kan namelijk erg veel betekenen in deze periode.

 

Het kan betekenen dat je geslacht gaat worden om als offer te dienen, en/of symbool te staan voor de bevrijding uit de slavernij (jodendom). Maar het kan ook zijn dat je symbool staat voor Jezus (het lam Gods uit het christendom). En ook díé kwam er niet zo best vanaf.

 

Lam zijn kan trouwens ook nog betekenen dat je ladderzat bent, maar dat is weer iets anders. En dan moet je zeker niet doen wat dit lammetje deed!

 

Dit stoere, blatende viervoetertje rende namelijk over de snelweg.

 

En dat raad ik dus echt af als je lam bent.

 

Al tijden staan er nergens meer files, omdat we allemaal zoveel mogelijk thuis werken nu, maar deze kleine jongen kreeg het toch voor elkaar. Op de A27, tussen het tankstation en de afslag Eemnes werd een lammetje gezien, zo werd gemeld bij Rijkswaterstaat.

 

Nou neem ik niet aan dat dat beestje even langs het tankstation was om sigaretten te gaan halen, en tanken lijkt me ook nergens voor nodig in zijn situatie. Maar er bestaan natuurlijk kinderen die aan joyriding doen. Al zou ik niet weten met wat voor vervoermiddel een ram of een ooi zich verplaatst, dus die mogelijkheid viel bij de meldkamer waarschijnlijk ook al snel af. Ze gingen er vast vanuit dat hij zich daar lopend begaf, en daarom besloten ze (gelukkig) om de A27 even af te sluiten. Want het kleintje werd regelmatig gespot in het talud, maar huppelde ook meerdere malen gewoon de snelweg op. Levensgevaarlijk natuurlijk, niet alleen voor het lam!

 

Toch moet het een koddig gezicht zijn geweest. Ik vind ze altijd zo aandoenlijk die lammetjes. Niet alleen omdat ze gewoon op de rug van hun moeders klimmen om daar even lekker in de zonnetje te kunnen staan, maar ook omdat ze zich zo leuk met vier pootjes tegelijk verplaatsen.

 

Iets waar niets meer van overblijft zodra ze worden belast met een paar kilo vet en een dikke wollen jas, maar tot die tijd kan ik uren kijken naar deze schepseltjes. En dat is wat de automobilisten dus ook konden doen op de snelweg nu.

 
Zo’n ukkie is echter alweer pleite voordat jij je deur open hebt, dus het duurde even voordat ze hem te pakken hadden, maar het is een vrachtwagenchauffeur uiteindelijk toch gelukt. Goddank, zal ik maar zeggen.

 

Hij heeft het kleintje te pakken gekregen en overgedragen aan de dierenambulance. Ik ga er nu dus maar vanuit dat de kleine het niet voor niets heeft overleefd, en dat hij een fijne Pasen tegemoet gaat.

 

En jou wens ik hetzelfde!

 

Dat er naar je uitgekeken wordt, ondanks dat we elkaar allemaal even niet in levende lijve kunnen ontmoeten nu.

 

Ik wens je fijne dagen met heel veel liefde (op afstand), en vooral een goede gezondheid.

 

Pas goed op jezelf en je dierbaren deze Pasen!

 

En blijf afstand houden! Zowel op de stoep als op de snelweg, maar nooit in de liefde!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke