Vind jij jezelf wel mooi?

Tineke: Ik vind mezelf nou niet bepaald een Katja Schuurman. Moet ik dan wel op de foto?

 

 

‘Stuur jij mij nog foto’s van jezelf?’ vraagt Franska nog een keer. En dat moet je natuurlijk niet doen als ik net de eerste hap taart in mijn mond stop! Ik ben al zo onzeker over mezelf. Ik worstel al zo ontzettend met lekker eten, mooi blijven, toch meedoen, jezelf beschermen en ook nog een beetje blijven genieten.

 

Ik lig al elke donderdag wakker, omdat daar dan Big Fat Friday op volgt. Franska’s BFF combineert namelijk voor geen meter met mijn (eigen) superslanke Best Friends Forever. Ik weet dus ook nooit of ik al die heerlijke hapjes van haar nou zal gaan proeven – gewoon omdat ik het gezellig en lekker vind – of dat ik toch maar rekening moet houden met het feit dat háár BFF en mijn BMI erg slecht samengaan. Temeer, omdat wij ook nog op dezelfde werkvloer als de beeldschone meisjes van de redactie van Amayzine zitten. En daar wordt een onzeker iemand als ik niet erg veel zekerder van.

 

Maar ja… wat Franska maakt, is al mooi om naar te kijken! Dus je werpt toch even een blik. En dan ruik je het… en dan…

 

Ik ben eigenlijk net zo’n Pavlov hondje. Zien-ruiken-kwijlen-honger-eten. In die volgorde ook! Alleen heb ik achteraf altijd spijt en daar heb ik die hondjes van Pavlov nooit over gehoord.

 

‘Hè, Franska toch’, zucht ik. ‘Het was net zo gezellig! Je weet toch dat ik foto’s van mezelf haat?’

 
‘Ja, ik ook’, zegt ze. ‘En heb je deze al geproefd? Maar het is voor de lezers veel leuker als ze weten wie je bent.’

 

‘Staat onder mijn column!’ roep ik nog. ‘En wat is dit lekker, zeg! Mag ik daar het recept van?’

 

‘Binnenkort op de site!’ antwoord Franska dan. ‘Net als jij! Toch?’ En daarna loopt ze weg.

 

‘En probeer dan die onderkin nog maar eens weg te shoppen’
 

Vervolgens glipt er een fotograaf langs, die net een foto maakt als ik het laatste hapje in mijn mond stop. En dat gebeurt me nou altijd! Vroeger had ik op alle foto’s een sigaret in mijn hand en nu een servetje. Ik knoei altijd nét als de flitser afgaat, ik schommel mijn bubbels juist op dat moment over rand van mijn flûte, of begin net te wrijven over de ketchupklodder in mijn decolleté. En probeer dan die onderkin nog maar eens weg te shoppen!

 

Dus wat doe ik nu? Wacht ik nou tot deze foto’s gepubliceerd gaan worden, of laat ik zelf dan maar zien wie ik echt ben? Net als Alicia Keys dat deed! Of Caroline Griep. Of als Katja Schuurman, die vaker chagrijnige foto’s wil gaan plaatsen op Instagram!

 

Ja, niet dat ik vind dat ik op deze mooie vrouwen lijk, hoor. Gut, nee, daar moet je dus ook weer mee oppassen om commentaar te voorkomen! Pfff… Ik ben er nog niet uit dus! Maar ik ben het wel met deze dames eens dat we allemaal minder onzeker zouden kunnen worden door gewoon eerlijk te zijn. Mensen zijn mooi! Echt! In alle soorten en maten.

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs